Още една спечелена битка на гражданите срещу несправедливостите

Снимка: личен архив

На второ четене днес в Народното събрание бяха приети пет от шестте най-важни предложения за промени в Гражданския процесуален кодекс, които националният омбудсман внесе, заедно с граждански организации.

Народните представители направиха изключително важни стъпки, с които да ограничат свръхправомощията и тормоза на частните съдебни изпълнители. Това е първият парламент, който се осмели да го направи.

„Благодаря за часовете труд в пленарна зала, за ангажираността, за това, че застанахте на страната на своите избиратели по една тема, която е изключително болезнена за тях. Като отговорен човек и отговорна институция, си поставих шест цели от името на българските граждани. От тук нататък, след направени промени в призоваването, граждани няма да бъдат съдени, без да знаят, няма да научават от призовката в пощенската кутия, че вече са осъдени“, каза Мая Манолова.

Вече има ясни текстове, които осигуряват съразмерност между изпълнителната принуда и размерът на дълга, за да не се случва повече за 100 лв. да се блокират всички сметки, трудовото възнаграждение, жилището, включително земеделските земи. Взеха се мерки и има ясна методика, с която длъжникът ще може да оспори оценката на недвижимия имот, който се изнася на публична продан, защото сега имоти се продават буквално за жълти стотинки.

Длъжникът вече ще може да плати задължението си в рамките на съдебния процес, така че изобщо да не се стига до частен съдебен изпълнител. След допълнително разискване и допълнително внесени текстове за още по-голямо намаление на таксите, най-вече по отношение на най-малките дългове, се редуцираха таксите на частните съдебни изпълнители, така че за 100 лв. дълг да не се плащат 1 100 лв.

Единственият въпрос, който досега не намира удоволетворително решение, е този с извънредните правомощия на банките. Той не се случи в това изменение на ГПК, но ще се случи в следващо, защото такава е и тенденцията в Европа - да се дава възможност на гражданите като потребители, включително и на финансови услуги, да могат да се защитават срещу неравноправни търговски клаузи, а също така и да бъдат равнопоставен субект на банки и други финансови кредитни институции.

„Ако има пробойни в сега приетите промени, след шест месеца ще внеса нови. Целта на този закон не е да каже на длъжниците да не плащат. Целта на този закон е да каже на тези, които богатеят и ограбват хората, че вече е дошло време да спрат.“, поясни Манолова. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK