Още двама души и 80 животни са заболели от бруцелоза в Рила

Силвия Велкова

При още 2-ма души и 80 животни е установено наличието на болестта бруцелоза. Това обяви днес заместник-областният управител на Кюстендил Силвия Велкова.

По-рано днес Регионалната здравна инспекция представи официален доклад в Областната администрация с резултатите от взетите проби на 219 животни в град Рила.

„За съжаление лошата новина е, че от тези 219 проби, 80 са положителни. Това означава, че вземаме спешни мерки заразените животни да бъдат евтаназирани по хуманен начин, това ще стане вероятно в четвъртък“, поясни Велкова.

Взета е проба на 62 бивола и около 100 кози в животновъдното стопанство на първия жител на Рила, заразен от бруцелоза. Пробите пътуват към София, където ще се изследват в лаборатория по особено опасни инфекции.

„От гледна точка на мероприятията, които правим по линия на здравната инспекция, вчера бяха изпратени за изследване 32 проби от хора, които са били в контакт със заразените 11 човека и са консумирали същата храна. Днес потвърдиха със сигурност за още 2 положителни проби“, каза още зам.-областният управител.

С тях общият брой заразени хора става 13.

По думите на Силвия Велкова, има още 2 проби, които са в референтни стойности, близки до положителните. Те ще бъдат изследвани повторно, за да може да се изключи или да се потвърди заболяването.

Профилът на заболелите показва, че всичките са над 30 години. По двама от заразените са на възраст между 30 и 34 години, 35-39 г., 45-49 г. и 50-54 години. Другите двама болни от бруцелоза са между 55 и 65 години.

Местното население и личните лекари в Рила са информирани за симптоматиката на болестта. Основно по тяхна информация се правят прегледи и се насочват към максимален брой хора за взимане на проби. Продължават да се правят изследвания. Забранено е придвижването на животни в и от Рила, както и клането им.

Силвия Велкова призова всички млечни продукти, добити в стопанствата, които гражданите  консумират, да бъдат подложени на термична обработка.

В момента продължава информационната кампания в Рила с основната задача да разпознават симптомите и да няма паника сред населението.

Във всички стопанства, в които е установено наличие на бруцелоза, е направена дезинфекция по дворовете.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK