Още 56 нови лични асистенти одобряват по новата програма в община Гърмен

Снимка: Infomreja.bg, архив

Нови 56  лични асистенти ще бъдат одобрени до дни в община Гърмен от общо 120-те кандидати, научи ИНФОМРЕЖА. Средствата за назначението на по 4-часов работен ден на новите лични асистенти са преведени и те още в следващите дни ще започнат да изпълняват задълженията си към нуждаещи се от помощ болни и инвалиди от общината. Това са лични асистенти от новата програма на социалното министерство , коментира кметът Минка Капитанова.

Едновременно с това в община Гърмен е в ход и подготовката и оборудването на Общинския център за почасово предоставяне на социални услуги за хора в неравностойно положение, от които ще могат ефективно да се възползват и останалите кандидати.

Както ИНФОМРЕЖА писа, в средата на месец юни кметът на община Гърмен Минка Капитанова подписа договор с Министерство на труда и социалната политика за изпълнение на проект по ОП ”Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, който осигурява на общината още  499 704 лв. за социални  дейности. Средствата вече се влагат за създаването на „Общински център за почасово предоставяне на социални услуги за хора в неравностойно положение ”.

Спечеленият от община Гърмен проект е по процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Независим живот”, приоритетна ос 2, „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното изключване”. Продължителността за изпълнение на проекта е 20 месеца, а срокът на предоставяне на социалните услуги е 18 месеца.

 „Чрез проекта ще се създадат условия за ефективно упражняване на правото на независимост и социално включване, като се намали и риска от зависимост от институционален тип грижи. Чрез реализирането му ще бъдат  предоставени интегрирани услуги за хората с невъзможност за самообслужване и за хората с увреждания, като ще се съчетават комплексни действия в посока осигуряване на дългосрочна грижа, включително и социални здравни услуги в общността или в домашна среда”, поясни още кметът на Гърмен Минка Капитанова.

Нуждаещите се ще могат да се възползват от услугите на две медицински сестри и психолог, които ще бъдат назначени на половин щат. По проекта община Гърмен има възможност да осигурява и специализиран транспорт за ползващите услугите в „Общинският център” от населените места в общината, като в момента текат усилени проучвания за закупуване на подходящ за целта микробус с осигурените по проекта средства.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK