Още 1,5 млн. лв. санкция плащат благоевградчани, причината - ремонтът на площада

Снимка: Infomreja.bg

КОВИД кризата се отрази на финансите, но не и на инфраструктурата

1,5 млн. лв. е новата санкция, която ще плащат благоевградските данъкоплатци. Това стана ясно от пресконференция на кмета Томов и заместниците му.

Финансовият зам.-кмет Ясен Попвасилев съобщи, че дълговете на Общината са стопени с около 7 млн. лв., след като настоящето ръководство заварило „борчове“ за 28 млн. лв.

Това, което постигна предишното управление, освен с получаването на средства по европрограми, е получаването и на санкции по тях, каза Попвасилев.

Санкциите са в размер от 6 995 000 лв., които Общината днес трябва да изплати. Общината е взела и кредит от 7 550 000 лв. от ОББ, с който да покрие европрограмите, но сега с тази сума ще се наложи да се покрият санкциите.

От пресконференцията стана ясно още, че управляващият орган по европрограма „Региони в растеж“ е наложил санкция на Общината за 1 500 000 лв. От тях 1 492 000 лв. трябва да се заплатят до две седмици.

Причината за рестрикцията е, че има два анекса, които са направени при ремонта на площада. Анексите са на стойност над 700 000 лв. Вторият анекс е подписан без направена обществена поръчка.

В момента във ВАС тече обжалване на санкция, която е с изтекла давност, наложена от МОСВ върху Общината заради депото. Надеждите са делото да бъде спечелено от Общината и дългът да е по-малък размер, но той е неизбежен.

Приходите на Общината са намалели с 3,5 млн., а причината е КОВИД кризата или отсрочването на плащането на данъци и общински наеми. За периода на извънредното положение са изразходвани 197 000 лв. от бюджета на Общината, които зам.-кметът се надява да бъдат възстановени от правителството, както и да има изравнителна субсидия заради намалените приходи. Решение за справяне с тежката финансова криза е общините още са безлихвените кредити.

Зам.-кметът изрази опасения, че ако приходите се движат в същата скорост на плащане, Общината ще попадне в дефицит.

Досега Общината е кандидатствала по европрограми за над 6 млн. лв. Предстои и кандидатстване за ремонт на читалището и камерната опера.

Зам.-кмет Терзиев даде повече информация като каза, че проектът е започнал с бюджет от 3 млн. лв., който обаче е свит заради КОВИД-19 и „прехвърлянето“ на средства от ЕС програмите за борба с пандемията.

Сумата, която остава, е 1 463 000 лв. Това ще ни затрудни, каза Терзиев.

Попваасилев обяви, че приоритет на Общината е да изплати заплатите на служителите и издръжката. Ще бъде изплатена сумата и за работно облекло на служителите, за което предвид финансовото състояние имало съмнения.

Зам.-кметът обясни, че трябва да се прецизират и сумите по изпълнение на инвестиционната програма, защото детските градини – например, са по-важни от ремонта на определена улица.

Зам,.-кметът по строителството обаче обясни, че КОВИД положението не е спряло работата на Общината и ресора по строителство.

Извършен е ремонтът на 4 двора на детски градини и ясли (Номер 2,3,10,12). Проектът е от предното управление, но не е бил подписан договор и не са осигурени средства, което е свършено сега.

Пътят за село Делвино също е ремонтиран през карантинния период като се очаква през октомври да се проведе отложеното ежегодно рали.

Ремонтирани са още ул. „Стара планина“ и „Възрожденска“.

Продължават и дейностите по ремонт на пътната настилка и опресняване на маркировката, продължават и рутинните дейности по почистване на отводнителните шахти, дезакаризация на тревните площи и косене и поддръжка на зелените пояси.

Намеренията ни са да изпълним инвестиционната програма, в която са заложени около 4 млн. лв., защото в нея са заложени изключително важни и неотложни дейности, които са в процес на реализация до края на 2020.

Вече е факт и договор с МОСВ за рекултивация на клетка 3 от депото, където се съхраняват всички отпадъци от 30 г. като е започнало съгласуването по проекта и търсене на изпълнител.

„Това е проект, започнат по наше време“, каза Терзиев, който каза, че проектът е много важен.

Предвидено е с малко средства, но много ценно да се направи ремонт на всички паметници в града и околните пространства около тях.

Подготвя се и обществена поръчка за поставяне на фотоволтаични централи, за производство на собствена ел. енергия, във всички обществени сгради.

Ремонтът на Старческия дом в „Старо Струмско“ след пожара трябва да завърши до края на месеца. Там обаче е открит и друг проблем. От 4 години в една от стаите е живяла жена незаконно – дъщеря на обитател на Дома.

„Външното лице (Дюгерова) се е самонастанило. Бях уведомена от директора на Дома на 12-и май. Не е ясно как е допуснато това. На 13-и май е връчено уведомление на г-жа Дилгерова да напусне Дома с майка си. Милена Донева – директор на един от социалните отдели, е с дисциплинарно производство“, каза зам.-кметът Павлова, която отговоря за културата и хуманитарните дейности.

Справката показва, че по повод Деня на славянската писменост през 2019 г. или по време на управлението на предишното ръководство са изразходвани 56 770 лв., а тази година тържествата са подготвени с разход от 27 000 лв. За Деня на детето, кметът Томов даде цифрата от 32 864 лв. за 2019 г., а за настоящата година е 13 000 лв.

Смея да твърдя, че направихме прекрасен празник за децата като обхванахме целия град, каза Томов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK