Осем взрива в Шри Ланка, стотици загинали и ранени

Снимки: Нова тв

13 души са задържани във връзка с атентатите, окървавили Шри Ланка на Великден.

Полицията в островната държава е задържала микробус в столичния квартал "Велавате" по подозрение, че с него са превозвани експлозивите, с които са били извършени смъртоносните атаки в Коломбо, съобщава “Спутник нюз“.

Шофьорът на превозното средство е задържан. С новия арест броят на задържаните за съпричастност с атентатите, взели до момента най-малко 215 жертви, е 13 души.

По-рано премиерът Ранил Викремесинге съобщи за осем задържани. Той обяви, че „към момента може да потвърди само, че задържаните са граждани на Шри Ланка“.

Викремесинге беше категоричен, че разследващите ще проверяват и възможни връзки на атентаторите с евентуални групировки „отвъд океана“.

"Аз виждам сериозна атака, целяща да дестабилизира страната и икономиката. Решително осъждам нападенията, насочени срещу религиозни Институции и хотели", каза премиерът.

В следващите 24 часа президентът на Шри Ланка Майтрипала Сирисена ще назначи специална комисия, която да разследва координираните бомбени атаки в островната държава. Комисията трябва да установи не само фактите около нападенията, но и причините и предпоставките за тях.

На територията на цялата страна се извършват полицейски акции и обиски в търсене на отговорните за атентатите.

Вероятно на това се дължи и разминаването в данните на арестуваните за съпричастност към най-кървавите нападения в Шри Ланка за последното десетилетие. Все още никой не е поел отговорност за атаките, но властите предполагат, че те са дело на една организация. 

Жертвите на нападенията са най-малко от осем различни националности.

Загинали са петима британски граждани, сред които двама с двойно американско и британско гражданство. Трима индийци, трима датчани, двама китайци, двама турци, един холандец и един португалец са сред жертвите.

Министерството на вътрешните работи на Шри Ланка съобщи, че девет чуждестранни граждани се водят за безследно изчезнали. 25 тела на жертви все още не са идентифицирани и има опасения, че те също са на чуждестранни туристи.

Най-малко 207 души са били убити при нападенията срещу хотели и църкви, а ранените са повече от 450.

Aтентатори самоубийци са извършили най-малко две от смъртоносните атаки в Шри Ланка. Осмият взрив от серията атаки е бил извършен от камикадзе и е взел три жертви – полицейски служители.

Наложеният от правителството на Шри Ланка полицейски час влиза в сила незабавно и ще продължи „до следващо разпореждане“. Това обяви полицията в страната.

Първоначално беше съобщено, че на островната държава се въвежда полицейски час, който ще действа от 18:00 часа местно време в неделя до 06:00 часа местно време в понеделник.

Междувременно властите в страната спряха и достъпа до социалните мрежи. Решението беше взето, за да се спре масовата паника и разпространението на фалшиви новини за атаките.

Правителството беше категорично – достъпът до социалните мрежи и апликациите за текстови съобщение е само временно ограничен, и призова гражданите да запазят спокойствие и да спазват указанията на органите на реда.

Главният полицейски началник на Шри Ланка е издал предупреждение за повишена тревога на територията на цялата страна още преди 10 дни за очаквани бомбени атаки, планирани от атентатори самоубийци в емблематични църкви в страната.

Пуджут Джаясундара е изпратил предупреждението до високопоставени лица в правителството още на 11 април.

В един от хотелите в Шри Ланка, в които бяха задействани взривни устройства, е имало българи, съобщават от МВнР. Те не са пострадали, сочи информацията на посолството ни в Индия.

Дипломатическата служба има връзка с тях и ако е необходимо, ще им бъде оказано съдействие.

В един от пострадалите хотели в град Коломбо се намират шестима български граждани, които са в безопасност. Те имат връзка с посолството в Делхи, с оглед оказване на съдействие при необходимост, съобщиха от МВнР.

При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550 или при извънредна ситуация и в извън работно време на тел.: + 91 9910999498.

Българската държава осъди атентатите и изрази съболезнованията си за жертвите. 

Президентът Румен Радев определи атаките като особено отвратителен и варварски акт. В съболезнователния адрес на държавния глава се казва, че „Няма кауза, която да оправдава смъртта на хора, мирно честващи един светъл празник ...“

В телеграмата на премиера Бойко Борисов заявява, че категорично осъжда жестоките актове на тероризъм, които не биха могли да бъдат оправдани с никакви каузи”.

Експлозиите са били координирани и са избухнали по едно и също време на няколко места на островната държава.

Все още никой не е поел отговорност за атаките, които властите вече определиха като тероризъм.

Изяснява се какво точно е предизвикало взривовете – нарочно поставени бомби или са били атентатори самоубийци. /Нова тв

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK