Осем жертви взеха наводненията в Хасковска област

снимка: БГНЕС

Няколко населени места край Харманли бедстват заради скъсана стена на язовир "Иваново", съобщи dariknews.bg. Най-засегнато от преливната вълна е село Бисер.

Бедстващи са също Лешниково, Елена и Стойково. Бедствено положение е обявено в цялата Хасковска област, съобщи областният управител Ирена Узунова.

В харманлийското село Бисер живеят около 800 души. Жителите са се качили на високите етажи на къщите, за да се спасят.

40 души се извозват от екипи на пожарната. До момента са извадени от водите 18 души. 12 са пострадалите, които вече са настанени в болницата в Харманли, с измръзвания. На мястото са всички възможни спасителни екипи.

Осем са жертвите на наводненията в Хасковска област. Четирима души са загиналите в харманлийското село Бисер, две са жертвите от село Иваново и две - в град Маджарово.

Водата в землището на бедстващото село Бисер край Харланли е намаляла с над 2 метра. Това съобщи в интервю за Дарик изпълнителният директор на дружеството с държавно участие "Напоителни системи" ЕАД Георги Харизанов. В момента се извършва контролирано изпускане на намиращия се в близост до бедстващия район яз. Орешец, за да се избегне повторен инцидент.

Язовир "Иваново" е собственост на общината, но се намира на територията на военен полигон и в последните 10 години поддръжката му е занемарена. "Отговорността за поддръжката на язовира е изцяло на общината", обясни още Харизанов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK