Правителството за ударите в Сирия: Използването на химическо оръжие е военно престъпление

Снимки: МС

Използването на химическо оръжие е престъпление. Това заяви българският външен министър Екатерина Захариева след съвещание в Министерския съвет.

"Многократно сме изразявали категоричната непримиримост срещу употребата на химическо оръжие. Подчертаваме, че няма кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани, сред които и деца. Използването на химическо оръжие е военно престъпление", каза вицепремиерът Захариева.

Министър Захариева представи българската позиция след въздушните удари в Сирия по избрани цели, осъществена от САЩ, Великобритания и Франция:

"Разглеждаме еднократната военна операция като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще. Същевременно изразяваме загриженост от възможна ескалация на конфликта и призовава всички страни, особено сирийския режим да преустанови всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право. Необходимо е предприемане на мерки за деескалация, както и осигуряване на пълен и безпрепядствен хуманитарен достъп до жертвите на химически атаки в сирийския град Дума".

Захариева подчерта, че това е еднократен ограничен удар срещу бази за производството на химическо оръжие. "Смятаме, че тази еднократна акция трябва да предотврати използването на химическото оръжие срещу мирни граждани", каза външният министър.

"Същевременно изразяваме загриженост от възможната ескалация на конфликта и призоваваме всички страни и особено сирийския режим да прекрати всякакви действия нарушаващи международното хуманитарно право", заяви още тя.

"България подкрепя усилията на международната общност за постигането на мир в Сирия", каза още Захариева. Тя потвърди, че не очаква ответен военен удар от страна на Русия и определи позицията на Москва като умерена.

Министър Захариев обясни, че премиерът Бойко Борисов е провел разговори с ръководителя на мисията ни в Дамаск, който е потвърдил, че след атаката няма данни за засегнати български граждани или пострадало имущество.

Външният министър потвърди, че са имали предварително информация за рамките на военната операция. Вицепремиерът Екатерина Захариева, заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов, заяви, че не са необходими допълнителни мерки, тъй като няма непосредствена заплаха за страната ни.

"Информацията, която е от Дамаск и от съседните посолства, включително Турция, е че няма мигрантска вълна, която да се движи от Сирия към Турция или от Турция към България. Въпреки всичко, Гранична полиция и военните, които участват в защитата на границата, си изпълняват задълженията, така че непосредствена заплаха няма", увери военният ни министър.

Каракачанов оцени високо българската позиция на Министерство на външните работи, в която акцентът е върху постигането на мирно политическо решение на конфликта в Сирия и деескалация на напрежението.

Американският президент Доналд Тръмп е наредил извършването на военен удар срещу Сирия, предаде "Гардиън". Това съобщи самият той на пресконференция в Белия дом. 

В операцията се включват още Великобритания и Франция. Във връзка с това, британският премиер Тереза Мей също направи изявление, в което увери, че целта не е да бъде сменен режимът в Дамаск. Ще бъде направено нужното, за да се избегнат цивилни жертви. 

Няма алтернатива на тези удари, заяви Мей. Тя призна, че това е първото подобно решение, което взема като британски премиер и не е било взето леко. Лидерът на британските лейбъристи Джеръми Корбин обаче направи остро изявление, като поиска доказателства за вината на Асад. 

Изявление по случая направи и френският президент Еманюел Макрон. Червената линия в Сирия бе пресечена, обяви той. Операцията е "срещу нелегалния химически арсенал на Сирия. Париж няма съмнение със вината на Асад", гласи изявлението на държавния глава."

Действията са в отговор на химическата атака в сирийския град Дума, при която загинаха 50 души, а стотици други бяха ранени. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK