България е на първо място в Балканската олимпиада по математика

Снимка: Infomreja.bg

С три златни и три сребърни медала се завърнаха българските математици от 35-тата Балканска олимпиада по математика, която се проведе от 7 до12 май 2018 г. в Белград, Сърбия. В отборното класиране България за втора поредна година е на първо място.

Олимпиадата е едно от най-престижните регионални състезания по математика за ученици. На 9 май 107 ученици от 17 държави работиха върху тема от 4 задачи, избрана преди това от ръководителите на отборите. Българският отбор се представи отлично.

Златни медали завоюваха Кирил Бангачев, Евгени Кайряков и Борислав Антонов. И тримата са ученици на СМГ „Паисий Хилендарски“ “ с преподаватели Румяна Караджова, Илиана Цветкова и Петя Тодорова.

Сребърни медали получиха Константин Гаров, Кристиян Василев и Атанас Динев. Константин и Атанас са от ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ -Бургас, с преподаватели Магдалена Янева и Динко Раднев, а Кристиян е от Първа частна математическа гимназия (ПЧМГ) – София, с  преподавател Таня Стоева.

Ръководители на националния отбор са проф. дмн Петър Бойваленков (ИМИ-БАН), гл. ас. д-р Станислав Харизанов (ИИКТ и ИМИ-БАН) и чл.-кор. проф. дмн Олег Мушкаров (ИМИ-БАН).  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK