Банско със силна фестивална програма през цялото лято

Снимки: Община Банско

Банско е на стартовата позиция на Летен сезон 2018.

Така, в допълнение на възможностите, които дава Пирин през топлите дни, общинската администрация се е погрижила за качествени преживявания през топлите вечери.

Тази година палитрата от фестивали е увеличена с два нови формата – фестивала за народно творчество „Фолклорна магия” (29 юни – 1 юли) и популярния Coca-Cola Happy Energy Tour – на 1 септември. Така броят им нарасна на внушителните осем събития.

„След броени дни започваме с първото издание на фестивала за народно творчество „Фолклорна магия”. Именно Банско със своя запазен Възрожденски дух, със своите силни традиции във фолклора, с автентичната си кухня, говор и атмосфера, е мястото за един добър фолклорен фестивал. Сред зеленината на Градския ни парк, в продължение на три дни посетителите ще имат възможност да наблюдават на две сцени изпълненията в конкурсната програма.

Отделно от това организаторите от Fan TV предвиждат всяка вечер да има концерти на големите имена в българския фолклор. Янка Рупкина, Гуна Иванова, Радостина Паньова са само част от изпълнителите, които ще зарадват жителите и гостите на Банско. Пожелавам успех на организаторите и вярвам, че фестивалът ще се превърне в празник на българщината” коментира кметът Георги Икономов старта на фестивалната програма в Банско.

Още един фестивал със запазена марка започва във втория ден на юли – Летни театрални празници „На публиката с любов”. Четири от най-касовите постановки намират място в дните на културното събитие, като както всяка година една е запазена за детската публика.

Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – Варна гостува с две от своите постановки – „Изборът  на Марта”, любопитен трилър с участието на Симеон Лютаков, нашумял с участието си в сериала „Седем часа разлика”. Втората постановка на варненци е „Бащи, лъжи и още нещо”. Комедията е написана от класика в жанра Рей Куни и обещава двучасов непрекъснат смях в залата.

Асен Блатечки отново ще зарадва своите почитатели в планинския град с „Лъжата” от Флориан Зелер. Заедно с неповторимата Койна Русева, Милена Маркова – Маца и Стефан Иванов, те ще потопят зрителите във вихър от емоции, смях, тайни и недоизказаност. „Лъжата” е комедия за истината. За предимството да я прикриеш и за недостатъците от разкриването й.

Една от кралиците на българския театър – Иска Радева ще гостува с постановката „Любовна нощ”. В компанията на друг колос – Антон Радичев,  ще бъде поставен финалът на театралните вечери с обещанието да се надсмеем заедно над човешките грешки и грехове.

Юли е месецът, в който ще се случи още едно очаквано събитие. Вторият сезон на „One Love Tour” ще премине отново през Банско на 21 юли. Българо-македонския фестивал на съвременната музика, стана емблема на силните, партниращи си Балкани и кадемче за подписването на историческия договор между Македония и България и впоследствие между Македония и Гърция. Криско, Графа и Сладкаристика са сред гост-звездите. А за да бъде еуфорията пълна, ТВ играта „Фермата” също ще бъде тук с много игри, изненади и обещание за вълнуващи мигове.

Палитрата от културни събития продължава с Лятна киномания под звездите на 18 – 21 юли, когато най-добрите ленти от фестивалът на планинарското кино Банско Филм Фест, ще бъдат прожектирани на открито. Следва 21-то издание на Джаз Фест Банско и Банско Опера фест през август. А септември идва с черешките на тортата – Coca-Cola Happy Energy Tour на 1 септември и Банско Балкан Фест на 6 – 8 септември.

Най-популярното турне в България ще зарадва почитателите на българската популярна музика и в Банско. Павек и Венци Венц, Михаела Маринова, Михаела Филева, Тита, Криско и много други, ще направят невероятно шоу на пл. „Никола Вапцаров”. В периода 6 – 8 септември Банско отново ще е столица на Балканите със своя Банско Балкан Фест. Вълнуващата гръцка певица Мелина Асланиду, сръбският хитов изпълнител Харис Джинович, в компанията на Борис Солтарийски, Деси Слава и Нелина, ще ни заредят с горещия балкански дух.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK