Изложба „Майстора – писар в съда и неговите последователи“

Снимка: КОС

Откриването е на 29 януари, от 13 ч. в Окръжен съд – Кюстендил

Изложба „Майстора – писар в съда и неговите последователи“ ще бъде открита на 29 януари, от 13 ч. в Окръжен съд – Кюстендил. Проектът е на Окръжен съд – Кюстендил и школата по рисуване „Новите Майстори“, с ръководител Евгени Серафимов. Той се реализира в партньорство с Държавен архив – Кюстендил, във връзка със 139- та годишнина от рождението на големия художник и 40- та годишнина от откриването на Съдебната палата в Кюстендил.

20 млади и талантливи художници от Кюстендил ще представят 28 творби. Те ще бъдат подредени в голямото фоайе на 2- рия етаж на Съдебната палата. Изложбата включва и кът с копия от заповедите за назначаване и освобождаване на Владимир Димитров – Майстора като писар в Кюстендилския окръжен съд, от края на 19 и началото на 20 век, както и негови снимки от това време.

Изложбата е част от образователната програма на ВСС „Съдебната власт- информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

През 1899 г., благодарение на калиграфския си почерк, Майстора е назначен за писар в Кюстендилския окръжен съд. В свободното си време, той скицира разсилния, другите писари, адвокатите и подсъдимите, прави и пейзажи от околностите на града. Талантът му е забелязан от председателя на съда Никола Чехларов.

Той организира и първата изложба на Владимир Димитров – Майстора, открита на 11 май 1903 г., в гимнастическия салон на Педагогическото училище в Кюстендил. След нея, съдии, адвокати, граждани събират средства и Майстора постъпва като извънреден ученик в Държавното рисувалното училище / днешната Национална художествена академия – София /. За да не харчи от „народните пари“, той отива до София пеша!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK