Организират концерт в памет на кюстендилския певец Благовест Порожанов

Благовест Порожанов

На 31 юли (петък ) от 18.30 часа на сцена,,Арката" при площад "Велбъжд" се организира концерт по повод годишнина от кончината  на известния народен изпълнител Благовест Порожанов. Той е обявен за почетен гражданин на община Кюстендил през 2008 г.

В събитието, организирано от Радио ,,Ритъм+", НЧ "Надежда 1997" и Общински отдел ,,Култура и духовно развитие" ще вземат участие известни състави и изпълнители от региона.

Благовест Тодоров Порожанов е роден на 7 април 1939 г. в село Горно Уйно, Кюстендилско, но израства в село Соволяно, Кюстендилско. През 60-те години постъпва като солист в Кюстендилския ансамбъл за народни песни и танци с художествен ръководител и диригент Никола Вучков. Напуска Кюстендил и се установява в София.

Започва концертни турнета с Георги Широков, после пътува с групата на Райчев, на Чайката, Павел Сираков и др. В Радио "Пловдив" са първите му радио записи с тогавашния оркестър на Аньо Анев от Брани поле и на Никола Илиев от Конуш. През 1968 г. се установява в Кюстендил.

Пее по механи и ресторанти, и през 1980 г. отново е солист на Ансамбъла за народни песни и танци в Кюстендил, ръководен от Никола Вучков. Още през 1976 г. прави първите си записи на кюстендилски народни песни като "Севдено моме".

Създава в Кюстендил “Школа за млади таланти и дарования” към читалище “Братство” в Кюстендил, където работи с момичета и момчета от Кюстендил и Дупница. Умира на 24 юли 2007 г. в Кюстендил.

Погребан е в село Соволяно, където минават детските му години. На 25 март 2008 г. в Соволяно е осветен параклисът "Свето Благовещение", построен в памет на народния певец Благовест Порожанов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK