Кюстендилският художник Роли посвети юбилейната си изложба на паметта на свой приятел

Снимки: НЧ "Асклепион 1998“

Мнозина от гостите станаха модели на художника и си тръгнаха с току-що нарисуван от него свой портрет

На нетрадиционен вернисаж под открито небе кюстендилският художник Красимир Красимирв-Роли събра десетки приятели за 50-я си рожден ден. Такава цифра за възрастта на това непобиращо се в социалната матрица и непорастващо по свобода на духа момче звучи странно, но годините са си години. Получил екзотичното име, с което е известен, заради страстното си увлечение по музиката на „Ролинг стоун“, Роли завършва престижната някога кюстендилска паралелка по изобразително изкуство в училище „Даскал Димитрий“ като възпитаник на Мария Тупарова и Венко Евтимов, след това - Педагогическия колеж в Дупница и впоследствие и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В трудовата му биография има периоди на работа в различни социални институции за проблемни деца, в музея, години на свободна практика като строителен работник и дебело досие като художник в редица чуждестранни и български филмови продукции. Има участия в изложби в родния си град и в столицата и е почти единственият кюстендилски художник, на чието творчество вестник „Култура“ обръща специално внимание, определяйки го като явление. Определя себе си като ъндърграунд художник, който не би могъл и не би искал да се вписва в каквито и да било схеми, превръщащи твореца в антураж и прислуга. Това е за хора, които явно нямат друг избор и нямат друг начин да се почувстват значими, а на мен етикет за значимост не ми е нужен, достатъчно ми е да съм този, който съм, споделя Роли.

За юбилея си той нареди или по-скоро нахвърля петдесет свои работи от различни периоди и жанрове, изпълнени с различни техники. Събитието беше в пространството под стъкления покрив при социалната трапезария, а да го съпреживеят, дойдоха наистина впечатляващ брой приятели, почитатели, съученици, състуденти и колеги на художника. Сред гостите бяха и неговите любими преподаватели проф. д-р М. Тупарова и Асен Евтимов.

Откриването на вернисажа направи Янко Велков-Янец – актьор, каменоделец, поет и преподавател на бъдещи актьори в НБУ. Той прочете стиховете, които поетът Мурат Арман – зет на Биньо Иванов, изпрати за събитието от Турция, където живее. Сърдечно слово за художника бе написала и поетесата Биляна Попова. Рок и ретро изпълнения на китара допринесоха за задушевните емоции на атмосферата. По време на артистичната вечер няколко картини се разделиха с автора си, за да заминат в близките дни за Лондон и Лос Анжелис.

Мнозина от гостите станаха модели на художника и си тръгнаха с току-що нарисуван от него свой портрет. Роли обяви, че посвещава юбилейната си изява на паметта на своя приятел Краси Вуйчото, който си отиде в навечерието на новата година. За организацията на арт събитието се погрижи НЧ "Асклепион 1998“, сподели неговият председател Виолета Атанасова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK