Манолова: Парламентът се опитва да убие семейния бизнес с отдаване на стаи за гости

Снимка: „Изправи се.БГ“

Призовават НС да не приема промените в Закона за туризма

Внесените предложения за промени в Закона за туризма, които предстои да се гласуват днес от Народното събрание, са лобистки и продължават стъпките, убиващи малкия семеен бизнес за сметка на големите хотелиерски комплекси. От „Изправи се.БГ“ сме категорично против приетите в парламентарните комисии промени в Закона за туризма.

Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в своя позиция относно промените в Закона за туризма, които са първа точка в дневния ред на депутатите за днес и вече са приети в парламентарните комисии.

Манолова проведе редица срещи с представители на сектора, отдаващи стаи и апартаменти под наем.
Най-притеснително е предложението за въвеждане на изискване за активно съгласие на над 50% от етажната собственост, за да може да оперира стая за гости, както за категоризираните, така и за регистрираните обекти за настаняване.

Този текст, според хората от сектора, на практика е неизпълним. През 2018г. той беше въведен за категоризиране на обекти и според експерти с него е спряна категоризацията на отделни апартаменти и стаи за гости в етажна собственост. Сега текстът се предвижда да се разшири и да обхване всички възможности за легално даване на апартаменти и стаи за гости.

Текстът е лобистки и в комбинация с вече приетите законови изменения в края на миналата година цели да премахне възможността за отдаване на отделни стаи и апартаменти под наем и да гарантира служебна победа за големите хотелски вериги. Така се убива конкуренцията, повишава се цената и няма да доведе до по-високо качество на услугата.

Тези поправки не са единственият удар по този бранш от страна на Народното събрание.

През месец декември Народното събрание прие набързо поправките в Закона за държавния бюджет и Закона за туризма, позволяващи забрана на сайтове като Airbnb, Booking и дори Facebook и Instagram, ако на техните платформи се предлагат нерегистрирани в общината стаи под наем.

Дни след това законодателите разписаха текстовете за нов патентен данък в размер на до 250 лв. на година. Този данък е лобистки и той е целенасочено въведен, за да натоварва с допълнително данъчно бреме само малките туристически обекти. Данъкът не важи за големите хотелски вериги. Малки семейни хотели с до 20 стаи ще плащат новия данък за целия хотел, а отделните апартаменти и стаи за гости ще трябва да плащат до 250лв за всеки отделен обект.

От гражданската платформа се обявяват категорично против тази масирана саморазправа с малкия семеен бизнес за сметка на лобито на големите играчи, представени в парламента.

Призоваваме народните представители да не одобряват предложения закон, а вместо това да започнат разговори с бранша за разумни и работещи изменения в интерес на всички. От „Изправи се.БГ“ ще продължим да помагаме на семействата, отдаващи стаи за гости, да отстояват правата си и да предложат алтернативни текстове на закона.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK