33-ти ден: Послания към Гешев, палатките пред МС чакат оставка

Снимка: БГНЕС

Протестиращите настояват главният прокурор да разследва корупцията

Гражданското недоволство срещу управлението и главния прокурор започна нова седмица. Антиправителствените демонстрации и палаткови лагери продължават, а премиерът даде заявка, че остава.

След като вчера в социалните мрежи, под снимка с внуците си Борисов написа "Време за техните усмивки и моите решения", този понеделник той поиска оставката на президента.

Протестиращите обявиха, че остават на площадите и улиците. А столичната блокада при Ректората падна - майките от "Системата ни убива" преместиха палатките си пред Министерския съвет.

Протестиращите вече се събират към 19:00 ч. в „Триъгълника на властта“ в 33-тия ден на антиправителственото недоволство, ситуацията е спокойна.

Малко по-рано през деня София остана с една блокада по-малко. Майките от „Системата ни убива“ освободиха кръстовището пред Софийския университет и преместиха палатките си под прозорците на Министерския съвет.

Направиха го в знак на добра воля, за да не създават затруднения на столичани и в очакване на оставката на Бойко Борисов. Премиерът обаче днес не даде, а поиска оставката на президента Румен Радев.

Заради блокадите са подадени стотици сигнали от недоволни граждани, съобщиха преди дни от полицията. И в момента затворени остават ключовите кръстовища тук и на „Орлов мост“.  

В другата гореща точка в столицата – „Орлов мост“, в палатковия лагер са категорични, че тази блокада няма да бъде вдигната. В него остават много хора от съображения за сигурност и след обещанието на премиера да не бъдат вдигани със сила.

Лагерът е леко преустроен. Една част от опасващата го импровизирана стена от кофи за боклук и палета е премахната, за да може да преминават линейки. Само те се допускат оттук. Засега обстановката в лагера е спокойна, съобщава бТВ.

Протестиращи оставят послания и призиви за оставка към главния прокурор Иван Гешев на специално монтирани за целта табла пред Съдебната палата, предаде репортер на БГНЕС.

Акцията, озаглавена „Масова оперативка за Гешев” е част от нестихващите вече 33 дни антиправителствени протести с искане за оставката на правителството. Организатор е младежката организация на „Да, България”.

Чрез таблата, оцветени в цветовете на голяма верига магазини, с която често народното творчество свързва вицепремиера и военен министър Каракачанов, гражданите изброяват скандалите, с които обвинител номер едно е трябвало да се заеме откакто е на поста си.

Протестиращите настояват главният прокурор да разследва корупцията по високите етажи на властта. „Иван Гешев се занимава с дребни теми, вместо с корупцията по високите етажи! Дошли сме на работното му място, за да му напомним с кои казуси трябва да се занимае, вместо да гони кокошки и суджуци”, казват от МлаДа България. “Изтеклите записи на Бойко Борисов, снимките на премиера във Вила Секвоя, казусът ТЕЦ “Варна“, случващото се на плаж Росенец и случаят “Осемте джуджета”” – са само малка част от казусите, които присъстващите пред сградата на Съдебната палата настояват Иван Гешев да се занимае.

“Край на бандитизма в управлението” – настоя млад мъж, дошъл да изрази своя протест чрез надпис на жълто-червените табла пред сградата на съдебната власт.

След акцията пред сградата на Темида протестиращите ще се слеят със съмишлениците си пред сградата на Министерски съвет, а след това и на Орлов мост. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK