Адска жега и температурни рекорди в България

Снимка: Infomreja.bg

Непоносима жега и температурни рекорди бяха отчетени в много български градове, най-вече в Северна България. 

В Плевен днес е постигнат температурен рекорд за този ден за период от над 115 години насам. Това съобщи синоптикът Николай Ятански от плевенския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология /НИХМ/ при БАН.

Измерени са 40 градуса температура на въздуха на сянка към 15.00 часа, което е по-висока температура с 3 градуса, в сравнение с максималната, която е била измерена за този ден през 1963 година. 

От началото на метеорологичните наблюдения и измерванията на температурата в Плевен, които са от началото на 20 век, няма регистрирана по-висока температура за този ден, поясни синоптикът.

С подобряване на температурен рекорд започна месец юли в Шумен. Температурата, която са измерили в метеорологичната станция в града днес, е достигнала 37, 2 градуса по Целзий. Така се подобрява с близо 3 градуса досегашният рекорд за тази дата, който е от 1938 година, когато са били измерени 34, 4 градуса. 

От метеорологичната станция посочват, че времето утре ще остане топло, но далеч от рекордните горещини. Очаква се максималната температура на 2 юли в Шумен да бъде около 33 градуса. На тази дата през 1927 година в града са били отчетени 40 градуса по Целзий. 

В Ловеч бе отчетен температурен рекорд от 40,3 градуса на сянка към 15:00 часа. Това е най-високата температура, измерена откакто се правят официални измервания. Досега рекордът за 1-ви юли е бил през 1963 г., когато били измерени 36 градуса, съобщиха от хидрометеорологичната обсерватория в Ловеч. 

Рекордните за последните няколко лета 41 градуса на сянка са измерени днес в 14.20 часа в Севлиево. Това съобщи за БТА метеорологът Иванка Иванова. По думите й толкова висока температура не е била измервана от 2012 година, когато на 6 август са били отбелязани 41,7 градуса. 

Севлиево се намира в котловина, в която въздушните маси се задържат, обясни Иванова. Това определя температурните рекорди, които се отбелязват тук и през лятото, и през зимата. Най-високата температура, рекордна и за страната, е била измерена в Севлиево на 24 юли 2007 година - 44, 8 градуса, а най-ниската - минус 34 градуса, е била отбелязана през февруари 2005 година. 

С около 30 процента повече от нормалните за деня сигнали са регистрирани в Спешна помощ в Русе, като те са свързани с жегата. Това коментираха от Центъра за спешна медицинска помощ в крайдунавския град. Сигналите са за припаднали и за колабирали от горещините русенци - както възрастни, така и млади. Екипите са реагирали и на хора, получили хипертонични кризи. 

От хидрометеорологичната станция в крайдунавския град съобщиха, че малко след 15.00 часа днес е измерена максимална температура от 43,3 градуса на сянка, което е рекорд за тази дата. Досега най-горещо на 1 юли е било през 1963 г., когато термометрите са отчели 37,2 градуса.

Температура 40.3 градуса е измерена днес в Силистра около 17.00 часа, показва справка от Метеорологичната обсерватория. Това е температурен рекорд за датата 1 юли. Най-топло на тази дата от около седем десетилетия е било през 1950 година - 35.5 градуса.

По данни от силистренското представителство на агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав температурата на водата в силистренската акватория на реката е била 28.1 градуса.

Синоптиците измериха изключително високи температури и в Сандански, Свищов и Кнежа, където термометрите отчетоха около 41 градуса. /Dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK