Рекордните 40 градуса в Сандански и Видин

Снимка: Infomreja.bg, архив

Най-високи температури бяха измерени в събота във Видин и Сандански - 40 градуса. Оранжев код за опасни жеги е обявен за 16 области за неделя.

В останалите 12 области кодът е жълт, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

На повечето места в страната измерената температура е 39 градуса. В София максималната температура е била 35 градуса.

В Хасково бяха измерени 38.6 градуса, което е нов температурен рекорд за 5-и август, съобщиха синоптиците. Според справката на местната метеорологична станция, най-топло на днешния ден е било през 1910 г. Тогава термометрите са показали точно 38 градуса.

Според дежурните синоптици, през нощта времето ще e ясно и тихо. Утре ще е слънчево, а след обяд - горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 36 и 41 градуса. Атмосферното налягане ще се задържи близко до средното за август.

Над планините ще е слънчево, след обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще е без валежи. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра ще е около 28 градуса, а на 2000 метра - около 20 градуса.

Над Черноморието ще е слънчево, след обяд ще духа бриз. Максималните температури на въздуха ще са между 32-35 градуса. Температурата на морската вода ще е 26-27 градуса. Вълнението на морето ще бъде около два бала.

В червено и в оранжево или най-рискови за възникване на пожари са районите в Северозападна и Югоизточна България.

С горещото време тези зони бързо се разширяват. Така че е важно хората да са крайно внимателни - с огъня и фасовете в гората и на полето. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK