600-годишният цер на св. Иван Рилски сред финалистите в конкурса „Дърво с корен 2018“

Снимка: Свята България – Дупница

600-годишният цер, намиращ се на границата между селата Скрино и Пастух, е сред финалистите в тазгодишното издание на конкурса „Дърво с корен 2018“. Вековното дърво е известно сред местните жители като „Церо“ или „Дабо на Свети Йован“.

„За нас това дърво е свято, защото е подобно на съществувал в миналото вековен бор край Руенския манастир. По него е имало следа по ствола от въжето, с което Св. Иван Рилски е връзвал теленцето си. И това дърво го свързваме с живота на твореца и според нас то трябва да стане първенец в конкурса“, коментираха жители от село Скрино.

Номинацията на 600-годишния цер е направена от фондация „Свята България“ – Дупница.

Едва преди ден приключи онлайн гласуването, като резултатите се очаква да бъдат обявени до няколко дни.

„За съжаление имаме технологично необходимо време за проверка и преброяване на гласовете. Победителят в тазгодишния конкурс ще стане ясен до края на този месец или най-късно до началото на месец декември“, обяви след запитване от страна на ИНФОМРЕГА, говорителят на Фондация "ЕкоОбщност",  Любомира Колчева.

„Дабо на Свети Йован“ е висок около 19 м., а обиколката на ствола му е 5,70 м.

През изминалата година за победител в конкурса „Дърво с корен 2017“ бяха обявени трите величествени вековни секвои в местността Ючбунар, край село Богослов, община Кюстендил.

Те събраха 898 гласа в своя подкрепа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK