Оправдаха активистите на "Грийнпийс" за зрелищния протест в Благоевград

снимки: infomreja.bg

Районният съд в Благоевград оправда петимата активисти на "Грийнпийс", които блокираха работата на бензиностанция "Газпром" като знак на протест срещу намеренията на компанията да добива нефт от Арктика.

Съдия Калина Иванова реши, че те не са извършили хулигански действия. Не са обидили и наранили никого, а са следвали мирно своя обща кауза.

В четвъртък сутринта младежите изправиха на нокти служителите на обекта, изумените шофьори и униформените служители. Екоактивистите буквално атакуваха търговския обект на главен път Е-79 - двама от тях се качиха на козирката и разпънаха голям транспарант срещу "Газпром", а други трима се завързаха с вериги към бензиноколонките.

Демонстрантите отказаха да се подчинят на полицеските разпореждания и да освободят колонките. Наложи се екипи на пожарната да свалят двамата младежи, покатерили се на покрива на търговския обект.

"Уплаших се, защото никой не ми обясни какво искат тези младежи. Едва по-късно разбрах, че са природозащитници и защитават Арктика", заяви в съдебна зала управителят на бензиностанцията Иван Георгиев.

По думите му активистите на зелената организация са създали сериозна опасност за служителите на обекта и шофьорите. "Бяха се завързали със синджири през пистолетите на две от колонките. Добре, че ние от офиса блокирахме подаването на гориво, иначе можеше да стане беля", допълни Георгиев. Според него бензиностанцията останала блокирана за около три часа, като загубите са за близо 2000 лв.

Пред съда активистите на "Грийнпийс" се оправдаха, че намерили веригите на самата бензиностанцията, а след като се завързали, изгубили ключовете и не могли да отключат катинарите.

"Покатерих се на козирката по стълба, която намерих оставена в двора на бензиностанцията. Тя обаче беше твърде несигурна и не посмях след това да сляза по нея. Затова изчаках да дойдат пожарните екипи с професионално оборудване, за да ме свалят", оправда се унгарецът Даниел Винсент. Той и съмишлениците му чужденци обясниха, че научили за показната акция по интернет и пристигнали в България със собствен превоз.

Съдия Калина Иванова реши, че представителите на организацията не са нарушили обществения ред. Така мирните демонстрантите се отърваха само с актове за неспазване на полицейско разпореждане.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK