Оправдаха Ахмед Башев по делото „Шменти капели“

Ахмед Башев, снимка: infomreja.bg

Близо две години продължи съдебната сага срещу кмета на община Гърмен Ахмед Башев за прословутата неизгодна сделка, добила печална слава в целия Гоцеделчевски регион. Днес процесът приключи с оправдателна присъда, която обяви докладчикът по делото съдия Мария Карагьозова - председател на Районен съд - Гоце Делчев. В 15-дневен срок обвинението има право да обжалва решението в Окръжен съд – Благоевград.

Множество съдебни заседания се проведоха по делото, които предизвикаха най-различни коментари сред съдии, адвокати, съдебни заседатели, журналисти и граждани, но никой от тях не очакваше друг резултат освен оправдателна присъда за Башев. Още с внасянето на обвинителния акт срещу гърменския кмет, местни зевзеци кръстиха делото „Шменти  капели“.

Така на поредното заседание днес бяха разпитани още свидетели и бе изслушана експертизата на вещото лице. За прцедент се сочи даденото право на подсъдимия да изложи сам в съда собствената си пледоария, както и това, че по време на съдебните заседания Башев е водил сам защитата си, без да се съобразява със съда и с наетия от него адвокат.

В защитната си пледоария днес гърменският градоначалник обяви, че не се признава за виновен, като припомни, че делото е било образувано след подаден от него сигнал до Районна прокуратура – Гоце Делчев заради това, че търговецът, с който е договорил доставката на 200 кубически метра дърва за огрев, не е изпълнил задълженията си коректно.

Прокуратурата в лицето на  прокурор Иван Чилев заяви, че поддържа обвинението и че то се е доказало от събраните доказателства. Според прокуратурата Ахмед Башев като длъжностно лице съзнателно е сключил неизгодна сделка за община Гърмен, а именно договор за покупко-продажба на 200 кубически метра дърва за огрев за сумата от 14 400 лв. Според обвинението щетата е в размер на 7 200 лв.

Запознати коментираха, че срещу гърменския кмет предстои да бъдат повдигнати нови обвинения за драстични нарушения и злоупотреби.

Обвинението по приключилото днес дело бе за това, че през пролетта на 2009 година с протекциите на председателя на Федерация „Справедливост – България“ - Сезгин  Мюмюн, кметът на Гърмен е сключил сделка с фирма „Премиерс“ – Етрополе, с която е ощетил управляваната от него институция, като е закупил 200 кубика дърва за огрев по 70 лева за кубик при положение, че същите дърва на метри от сградата на Общината в ДГС – Гърмен са се продавали на цена от 30-40 лева за куб. м.

Освен това в хода на делото е доказано, че сделката на Ахмед Башев е била сключена без търг, без обявена предварително обществена поръчка и без направено     маркетингово проучване относно цените.

През пролетта на 2009 година Сезгин Мюмюн запознал Башев със собственика на фирма „Премиерс“ от град Етрополе - Стефан Стефанов, и тримата се договорили за доставката на 200-та кубика букови дърва за огрев от фирмата на Стефанов. Седмици по-късно Мюмюн и Стефанов пристигнали в Гърмен, за да сключат договора, но се оказало, че кметът Башев е извън общината. Така той наредил по телефона на секретарката му да оформи документите, да подпише договора и още същия ден да изплати на Стефан  Стефанов и посредника Мюмюн сумата от 14 400 лева.

Според  договора фирмата е трябвало да достави на Община Гърмен дърва за огрев до 30 юни 2009 година. До започването на досъдебното производство обаче фирма „Премиерс“ не бе доставила и грам  от договореното количество. Какви са причините кметът Ахмед Башев да купува дърва за огрев от Етрополе на двойно по-скъпа цена, предстои да стане ясно, ако прокуратурата в Гоце Делчев обжалва решението в Окръжния съд в Благоевград.
 

КОМЕНТАРИ

m.indiq17:02 - 05.06.2015
bai Manole teparva 6te e tvoita 6te se 4udi6 na de da fane6 da znae6 4e tam gore nqkoi ni gleda i dava na vseki zaslujenoto rano ili kasno.
тра-ла-ла19:51 - 07.02.2012
Нагъл рибанец!!!
.......19:45 - 07.02.2012
Ахмед Башев бил като Георги Димитров пред немски съд!!! - сам си се защитавал, сам си изложил пледоарията! Ами що не го обявите за национален герой?!Той си е направо за възпяване - само за 7 200лв. ощетил общината!!! Г-жо Терзиева, Вие като негов частен журналист ще отразите ли реално утре сесията на ОбС Гърмен и по-конкретно продажбата на "Минерални бани" в с. Огняново? Или и Вие дружно с всички общинари ще си замълчите и ще подадете ръчички към Башев за жълти стотинки или за да си запазите мижавите чиновнически постове и заплати!
zoro13:36 - 07.02.2012
Обращение кьм хората от Гоцеделчевско Хора не разчитайте на този сьд това е най корумпирания сьд в Бьлгария ако ви се налага бягаите далеч от този сьд ЗА КОКОЩКА НЯМА ПРОШКА ЗА МИЛИОНИ НЯМА ЗАКОНИ .

FACEBOOK