Затварят училищата и МОЛ-овете, магазините няма да затварят

Снимка: Infomreja.bg

Вижте изявлението на министъра

Взехме решение за удължаване на мерките и за обстановката с 2 месеца от 1-ви декември до 31-ви януари, заяви на извънреден брифинг здравният министър.

Мерките, които ще важат от 27.11. до 21.12. са:

 1. Затварят всички училища, ВУЗ-ове, извънкласни дейности и клубове.
 2. Затварят детски градини и ясли.
 3. Преустановяват се семинари.
 4. Театрите ще работят до 30% капацитет.
 5. Не се допуска организирането на частни събирания.
 6. Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст на закрито и открито. Изключения се допускат за международни състезания, които вече са започнали до датата на налагане на ограниченията.
 7. Всички мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18 годишна възраст ще се провеждат без публика и при спазване на всички противоепидемични мерки.
 8. От петък се преустановява дейността на фитнес центровете на територията на страната.
 9. Затварят заведенията за хранене и развлечения. Позволява се доставка на храна за вкъщи.
 10. Затварят игралните зали и казина.
 11. Затварят МОЛ-овете. В тях ще работят пунктовете за разплащане на сметки, зоомагазините, банките, аптеките. 
 12. Малките магазини продължават да работят.
 13. Прекратяват пътуванията.
 14. Религиозните храмове ще бъдат отворени, парковете също.
 15. Няма вечерен час в нито една сфера.
 16. Лифтовте и границите на страната ни няма да бъдат затваряни.
 17. Галериите и музеите няма да работят.
 18. Шофьорските курсове продължават.

Целта е да се намали заболеваемостта, което се очаква да настъпи след втората седмица от въвеждане на мерките, каза ген. Мутафчийски. Имаме легла, но намаляват медиците. Няма как да заменим живата сила, хората, които се справят със заболелите. Човешкият живот е абсолютната ценност, независимо от другите щети. Според нас трябва да се намалят до минимум контактите, добави генералът.

Според него изброените затворени търговски обекти са най-рискови. Ограничаването на контактите в тези места, няма да изключи напълно заразата, но ще даде резултат, който ще дойде към края на втората седмица, а в края на третата ще намалее и нивото на смъртност.

Генералът обясни, че така ще посрещам спокойно празниците. Темпът на епидемията ще бъде забавен и така повече здрави хора ще могат да посрещнат ваксините, които са на прага, заяви Мутафчийски.

Това е мярка с определен срок, която е дала резултат в Израел, отчете Мутафчийски.

Проф. Ангелов уточни, че мерките ще влязат в сила от петък вечерта, тоест М
ОЛ-овете ще бъдат отворени, а учениците ще завършат учебния си ден и седмица.

Д-р Кунчев подчерта, че в Европа е най-голяма смъртността. В ЕС са заразени за седмица 3 млн., а починалите са 50 000. Около половината от обществото смята, че мерките трябва да са по-строги, а другата половина не искат мерки, каза Кунчев. Той заяви, че се наблюдават над 17 показателя, които водят до това решение. Показател на Оксфорд подчертава, че строгостта на мерките в България е достатъчно добра и ще се достигне до плато на заболеваемостта и смъртността.

Има страни, в които мерките са много по-строги, като Израел, Гърция, Франция, Румъния. Според Кунчев се посяга на училищата и МОЛ-овете, защото класациите показват, че там има най-много заразоносители и преносители.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2