Опитен планинар загина, предизвикал лавина в Рила

снимка: Община Благоевград, архив

Мъж е починал вследствие на свличане на снежна маса в Рила снощи, съобщиха за dariknews.bg от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст. Загиналият мъж в бил 54-годишен военен пилот от София, уточниха от пресцентъра на МВР-София.

Мъжът се отправил от Боровец към хижа „Мусала” заедно със съпругата си. По първоначални данни той стъпил на козирката на склон, с което сам предизвикал лавина. Под склона било сухо, снежната маса се свлякла и го затрупала.

Инцидентът е станал в участъка между хижа „Мусала” и местността над дворец „Ситняково”.

Съпругата му е сигнализирала Планинска спасителна служба, след като мъжът не се прибрал в хотела вечерта. От ПСС са проследили следите му и са го открили затрупан от сняг към 1.00 ч. през нощта. Документите му за самоличност са открити в дрехите му.

Планинските спасители са докладвали за случая в РУП-Самоков. Образувано е досъдебно производство по случая. Тялото на загиналия е откарано за аутопсия във Военномедицинска академия.

Мъжът е бил опитен планинар и е бил добре подготвен за преход в планината.

Тази сутрин ПСС предупреди, че условията за туризъм във високите части на планините са лоши. Те съветват туристите да се съобразяват със зимните условия, независимо, че има малко сняг, да се движат само по обозначените зимни маркировки и да бъдат подходящо екипирани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK