Оперната прима Иванка Нинова се представя на дупнишка сцена

Снимка: Личен архив

На 19.12.2018 в салона на Общинския драматичен театър „Невена Коканова“ ще се проведе вечер на най-великото изкуство - оперното.

На дупнишка сцена ще бъдат представени най-запомнящите се класически произведения в изпълнение на Мъжки хор „Свети Иван Рилски“, студентите на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ от класа по пеене на Иванка Нинова и самата оперна прима на Национална опера и балет - Иванка Нинова.

Тя е родена през 1959 г. в гр. Видин, където от дете учи музика в детска музикална школа, а Средно музикално образование завършва в гр. Плевен със специалност оперно пеене при Дора Гложенска.

Дебют на оперна певица прави през 1989 г. на сцената на Софийската опера с ролята на Принцеса Еболи от операта "Дон Карлос" на Джузепе Верди и е назначена за солистка в Националната опера, където работи и сегa, участвайки активно в репертоара на театъра.

Гостувала е и в други оперни театри на България, както и е канена за солист на Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, филхармониите на Русе, Пловдив, Плевен, Враца, Видин, Стара Загора, Разград.

Има гастроли и участия в Италия, Германия, Франция, Австрия, Испания, Ирландия, Белгия, Гърция, Швейцария, САЩ, Канада, Малта, Молдова, Румъния, Украйна, Северна и Южна Корея, Япония.

Участвала е в редица български и международни музикални фестивали.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK