Оперен театър – бъдещето на Камерна опера-Благоевград! Начело застава големият тенор Бойко Цветанов

Бойко Цветанов, Христина Шопова и Христо Христов, снимка: Infomreja.bg

Камерна опера – Благоевград, се преобразува в Оперен театър, а начело застава големият български тенор – Бойко Цветанов.

Новината съобщи на пресконференция заместник-кметът Христина Шопова, която представи екипа, приел предизвикателството. Редом до нея бяха новият директор - маестро Цветанов, и диригентът Христо Христов.

„Пет месеца ни отнеха преговорите с прочутия оперен певец и днес съм особено радостна, че той прие да оглави институцията в Благоевград. Много лесно се управлява нещо разработено, трудно е да се нагърбиш да управляваш институт, който се нуждае от сериозни реформи. За никого не е тайна, че състоянието на Камерна опера в годините никак не бе добро. Именно това наложи редица стъпки, така че не само да я спасим от агонията, но да я възродим и да й дадем нов шанс за развитие", коментира Шопова.

Според нея временният директор Мила Йорданова се е справила с нелеката задача да стабилизира оркестъра и да завърши успешно творческия сезон, като приходите през последните няколко месеца били по-големи от тези за последните две години.

Мила Йорданова ще остане в ръководния екип, но вече като заместник-директор.

"Чака ни много работа. Амбициите ни са големи - да превърнем този институт в нещо стойностно и качествено. Знаете, оперното изкуство е много трудно. За него са необходими и много средства. Не можем и без публика, затова ще работим изключително много в тези две посоки - привличане на публика, и то специално на младите хора, както и осигуряване на ресурс - спонсори или участие в проекти", издаде част от стратегията си Бойко Цветанов, който е ученик на Борис Христов и дългогодишен солист на Цюрихската опера.

Целта му е Благоевград да се превърне в център, в който не само се прави оперно изкуство, но се търсят и млади таланти. Намеренията му са в скоро време да се основе академия към театъра, в която да могат да специализират млади хора.

„Да ги запознаем в дълбочина с оперното изкуство, да им дадем възможност да се обучават тук – да използват сцената, нашия опит, както и опита на режисьори и музиканти извън Благоевград. Това е много амбициозно наше желание, което се надявам да можем да осъществим. Без съмнение това ще даде голям отзвук за културния живот в Благоевград“, каза още новият директор.   

В управлението на Оперния театър той ще си сътрудничи със своя приятел и колега - диригента Христо Христов, с когото са били заедно на много сцени, а занапред ще споделят и общите си виждания за бъдещето на Камерната опера в Благоевград.

Идеите на новия ръководител са на сцената на Оперния театър да се реализират оперни произведения на талантливи български композитори, да се разчупват формите, да се привлича разностранна публика, а оркестърът да предлага и класическа музика.

Традицията за образователните концерти пред ученици и студенти ще се запази, но и доразвие с провеждането на семинари и лекции, посветени на конкретни автори и произведения.

„Целта е да използваме огромния потенциал на Благоевград. Имаме идея за голям летен фестивал на класическата и оперната музика. Дано желанието на благоевградчани да върви в унисон с нашето. Разбира се, ще разчитаме и на публика от цялата страна и съседните държави“, заяви Бойко Цветанов.

Той призна, че решението да приеме директорското място на Камерна опера – Благоевград, именно в този критичен за институцията момент, не е било лесно.

„Без съмнение започваме почти отначало. Много е важен ремонтът на сградата, поддръжката на този прекрасен орган, който стои дълги години неизползван. Да си пожелаем в скоро време да влезем в една ремонтирана, отоплена зала, с поддържан орган, който да се използва и за обучение. Разчитам много на помощта на Община Благоевград и лично на г-жа Шопова, от която получавам пълно разбиране“, добави маестрото.

2,300 млн. лева ще струва дългоочакваният ремонт на залата. Очаква се строителните дейности да започнат това лято, а през зимата тя да бъде напълно обновена.

Цветанов адмирира решението за освобождаването на солистите и търсенето на варианти за разширяване на кръгозора от нови артисти.

„Идеята е да променим начина на функциониране на досегашната институция в съвременен модерен оперен театър, а не да има постоянен екип, на когото се плащат определени заплати, без да върши нещо особено, както е било доскоро. С трима солисти оперен театър не може да се прави, Камерна опера – също“, категоричен бе Бойко Цветанов.

Според него Благоевград трябва да стане музикална сцена, на която да бъдат представяни най-добрите български певци, както и изявени гост-изпълнители от световна величина.

„Камерна опера има своето бъдеще и се надявам и аз да бъда една малка част от нейното развитие“, е мнението и на диригента Христо Христов.

До дни директорът Бойко Цветанов ще бъде представен пред колектива, след което започва и същинската им работа по новия репертоар.

„Музикантите, които работят в момента в операта, са изключителни професионалисти и аз се надявам да обединим усилията си, за да може оперното изкуство да получи необходимото признание в Благоевград. Да си пожелаем на 1-ви октомври – в Деня на музиката, да открием новия творчески сезон с концерт на едни от най-изявените български оперни гласове“, каза още маестрото, който вярва, че Благоевград може да се превърне в регионален музикален център.

 

Бойко Цветанов - директор на Оперен театър - Благоевград, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK