Превантивни мерки против чумата по овцете в Благоевградско

Снимка: Infomreja.bg

Няма съмнения за чума в Пиринско.

В момента на територията на област Благоевград се изпълнява държавната профилактична програма и това благоприятства за ранното откриване на чумата по овцете и козите, коментира ситуацията с болестта по преживните животни в областта началникът на отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните д-р Атанас Григоров.

Той сподели, че два животновъдни обекта в Благоевградска област са под временна забрана за излизане и паша на овцете заради съмнения за чума. Мярката е по-скоро превантивна, което не трябва да плаши животновъдите, допълни още д-р Григоров за ИНФОМРЕЖА.  

Той обясни, че това са стандартни мерки и при най-малки съмнения веднага взимат проби, изпращат ги в централната лаборатория, предписват се временни принудителните мерки – животните от съответния животновъден обект да не излизат на паша, докато не излязат резултатите.

В момента се изпълнява държавната профилактична програма и това благоприятства ранното откриване на чумата по овцете и козите.

Официалното становище на БАБХ е:

След случаите на чума по дребните преживни животни в с. Кости, обл. Бургас и селища в община Болярово, обл. Ямбол, БАБХ отправи апел към стопаните да подават сигнали при всяко едно съмнение. В тази връзка след подадени сигнали за умрели животни, специалисти от ОДБХ Благоевград са посетили ферми в селата Мусомища и Филипово.

Направени са аутопсии, които не показват ясно причината за смъртта. По тази причина са взети проби. Резултатът от лабораторното изследване се очаква да е готов през следващата седмица. Предприети са превантивни мерки – стадата са изолирани и поставени на оборен режим.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK