Операта „Кармен” върна благоевградчани в 19 век

снимки: Община Благоевград

Премиерата на операта „Кармен”  от Жорж Бизе пренесе благоевградчани в 19 век в петъчната вечер. Зала „Явор”бе пълна с млади хора.

„Кармен” е една от най-популярните опери в света. Сценичната й адаптация бе реализирана от Юрий Николов, а за впечатляващата сценография се бе погрижил Манол Стоянов. Гергана Янчева като Кармен, Дон Хосе -Юрий Николов, Ескамилио – Петър Данаилов – гост, Микаела– Теодора Петрова, Цунига - Ботьо Янчев, с божествени гласове и автентичен декор пренесоха хилядната благоевградска публика в обстановката на 19 век.

Драматичните стълкновения и конфликти, обрисувани с дълбоко психологическо проникновение, музикалните характеристики на героите завладяха публиката, която гледаше спектакъла в захлас до последната сцена. Вълнуващият сюжет, дълбочината на чувствата, играта на изпълнителите оставиха зрителите с усещане за участие в действията до последната секунда.

„Кармен” е написана от  Жорж Бизе по новелата на френския писател Проспер  Мериме (1803 – 1870). Музиката е наситена с живот и кипящи страсти. Написана е в духа на испанския музикален фолклор, но е с ярките внушения на френското изкуство.

Премиерата на „Кармен” се е състояла на 3 март 1875 г. в Париж. Звучи абсурдно, но при своето първо представяне операта е претърпяла пълен провал, а нейният композитор е обвинен в безнравственост. Няколко месеца по-късно операта „Кармен” преживява своя триумф във Виена и е обявена за изключителна творба.

През 1878 г. се  играе с голям успех в Петербург /1878 г./ и отново в Париж. От тогава до днес "Кармен" присъства в репертоара на всички оперни театри у нас и по света и се радва на непреходен успех. За всяко мецосопрано пък е мечта да се превъплъти в образа на огнената циганка.

Постановката е част от богата коледна програма на община Благоевград, която ще завърши с новогодишното празненство на 31 декември 2013 г.

 

снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK