Температурите падат с 10 градуса, опасно време и градушки. Най-много валежи през нощта е имало в Сандански

Снимка: Infomreja.bg

С близо 10 градуса по-ниски ще са температурите днес на места - от 33 максимални градуса в четвъртък и 32 в петък, днес ни чакат между 23 и 28 градуса. В следобедните часове се чака и дъжд. 

В същото време жълт код за гръмотевична активност е в сила за 24 области на страната. Вчера над София се изсипа градушка, придружена с лятна буря. 

Предупреждението за потенциално опасни метеорологични явления важи за областите: 

Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, София, София област, Ловеч, Габрово, Търговище, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол.

В тези области ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност с условия за гръмотевични бури и градушки. В отделни райони количеството на валежите ще надвишава 15 л/кв. м. 

Днес от североизток ще прониква хладен въздух и температурите ще се понижат. 

Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевици и усилване на вятъра, е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, предаде Агенция "Фокус". Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане малко по-високо от средното за месец юни.

По Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност.

Само там няма жълт код. На места, главно в северната част, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Максималните температури ще са 23 – 24°. Температурата на морската вода е 18 – 19°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. 

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има валежи и гръмотевични бури, интензивни в следобедните часове. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра – около 12°.

Падналата вчера градушка в София е била с размер 8 мм, а тази на връх Ботев – 2 мм. 

Най-много валежи от дъжд от 21.00 часа вчера до 06.00 часа тази сутрин са отчетени в Сандански – 23 л/кв.м, Монтана – 17 л/кв.м и Ботевград – 15 л/кв.м. В столицата са отчетени една 3 л/кв. м. /vesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK