Опасният чар на Павлина Григорова – от Пирин до Черно море

Снимка: Личен фейсбук профил на Павлина Григорова

Павлина Григорова-Димитрова е от Горна Оряховица. Твърди, че е стопроцентов инвалид. Има три деца – едно от които живее с нея, момиче на 17 години. Двете се издържат с 207-левовата инвалидна пенсия на Павлина, а дъщеря ѝ поема грижите за болната си майка.

Павлина разказва за себе си, че пише цял живот. „Доволна съм от аудиторията, Фейсбук е моята сцена, която ми дава контакт с хората. Днес, ако не напиша нещо, все едно ме няма.“ Пише не само поезия и проза, а и писма до институции. Бори се за Хартата за хората с увреждания. Опитва се да пребори системата и да я „оправи“. Чрез продажбата на книги допълва скромния си бюджет. Пишела и в любителски блогове и сайтове, които се занимават с разследваща журналистика.

Бащата на писателката е от с. Полска скакавица, а майка ѝ - от с. Пиринец. Казва, че е дълбоко свързана с Пиринския край и по-точно с Кюстендилско. Всъщност родителите ѝ са от с. Първомайци, Горнооряховско. Майка ѝ се казва Маргарита, а баща ѝ - Иван Григоров. Самата Павлина е родена и израсла също там. Омъжва се през 1985 г. в село Сушица, област Велико Търново, от там е първият ѝ съпруг (починал е), от когото са двете големи дъщери, малката (казва се Роси ) е от сегашния – Иван Димитров. В момента Павлина и Иван живеят в град Левски.

„Домът им е по-хубав отколкото може да си представите“, казва Диан Димитров. Павлина се представяла и за французойка с името Шантал. 17-годишната ѝ дъщеря живее на квартира в Горна Оряховица, където учи. С една от дъщерите ѝ много дълго време били в лоши отношения. Детето се срамувало от майка си.

„Пред мен развиваше теорията, че има брат живял в ЮАР, върнал се под чуждо име и живял полулегално тук, на ръба на закона, а тя го приютявала, но накрая той починал. Разказва и как освен децата си, отглежда и племенниците си и изнемогва. Наложило се да продаде вратите на двора за старо желязо, за да изхрани децата си“, споделя още Димитров.

Преди 4 години се разболяла. Открити са ѝ 13 автоимунни заболявания, сърдечни заболявания, мускулна дистрофия. Павлина държи да представи и решения на ТЕЛК.

Големят куриоз в живота на Павлина не е, че е човек с огромен талант, който загърбва своите тревоги, за да се бори за чуждите; не е, че е човек, който на 48 години е твърде болен, но и твърде борбен. Абсурдното е, че има цяла група във Фейсбук, наречена „Измамени от многоликата Павлина“, създадена от Валентин Добрев.

„Наричана съм мошеник, измамник, а просто всичко е на базата на КРИВОРАЗБРАНО ДАРИТЕЛСТВО! Това е част и от причината да се срина - имам сърдечна недостатъчност“, добавя към списъка със заболявания Павлина, Пав Димитрова, Павлета Димитрова, Павлина Иванова, Павлина Димитрова, Несретница, Скитница, Шантал-един човек с много имена.

Същата моли да не пишем репортажа, докато не си оправи борчовете. Казва, че на нея не ѝ се давало право на дума. ИНФОМРЕЖА ѝ дава трибуна и право на глас. Имаме уговорка за интервю по телефона на 3.1.2018. Преди това наш репортер е говорил с нея през декември.

Павлина моли разговорът да се отложи за след Нова година, защото една от дъщерите ѝ е бременна, а внучето ѝ е с епилепсия. На 3. януари репортерът се обажда на Павлина. Вдига Иван Димитров-настоящият ѝ съпруг. Казва, че интервюто се отлага. Учудването е голямо! Репортерът пита: „Господине, явно разговарям с мъртвец, защото Павлина каза, че е вдовица!“, при което Иван отмъстително заплашва: „Вие имате ли лиценз в НАП? Гледайте си спокойствието, а оставете Павлина да си гледа здравето!“.

Преди години във вестник „Борба“ излизат две статии за Павлина и схемите.

От наш източник разбираме, че и Иван Димитров е наясно със същността на жена си. Дори действали заедно като Иван се занимавал с „уреждане“ на работа на хора в чужбина. Взимал парите и всичко свършвало дотам.

Потърпевша от Стара Загора, пожелала анонимност, разказва:

„Приятелството ми с Павлина започна във Фейсбук. Бях потресена от личната драма на Павлина-вдовица, три деца, болна, пенсия, но писателка. Реших да помогна като организирах безплатно представяне на книгите ѝ в моя град. Впрегнах доста хора, включително уредих и представяне в Дома на инвалида. Ще разкажа накратко всичко, защото иначе цял роман ще напишете. Първо Павлина започна да нахалства да спи у нас, а аз даже не я познавах-отказах. Помолих я да ми изпрати нейните книги, та поне да покажа на хората, съдействали ми за организиране на събитието, какво пише тя. Книгите „се мотаха“ по куриери. Уж не могла да ги изпрати, все проблеми имала. Най-накрая се докоснах до творчеството на Павлина. Оказа се, че става дума за книжки от по 40 страници, в които нямаше чак гениална проза.“

Дни преди представянето хора звънели на благодетелката, която не само, че помагала за промотирането на книгите, а всичко било безплатно. Хора от Велико Търново и Бургас били измамени от Павлина. Казали, че ще присъстват на събитието на 27.10.2017 г., за да попитат лично писателката някои неща. Благодетелката се обадила на Павлина да попита защо някакви хора говорят така за Григорова.

„Павлина смени тона на разговора. Вече не беше така уверена и се почувства уязвима. Звъни ми след ден. Каза, че е на „чичо доктор“ и трябва да влиза в болница. Представянето се провали. Потънах от срам пред всички, с които говорих да организираме благотворително събитието.“

Потърпевшата останала със срама си, за разлика от други хора. Започнала тя самата да се превъплъщава в следовател и разбрала доста.

"Павлина винаги е болна и винаги е по болници. Когато и да звъннеш, тя не може да говори и най-често чака пред лекарския кабинет или за изследвания. Каза ми, че за да ми изпрати книгите за отложилото се представяне в Стара Загора, вървяла 3 километра пеша, а има мускулна дистрофия. Другите болести, за които ми е споделила, са атрофия на мозъчната кора, разширение и запушване на капиляри в мозъка, което е взаимоизключващо се. Тези болести са били и причината Павлина да влезе в болницата в Плевен преди представянето си в Стара Загора. Обадих се в Плевенската болница и попитах за пациентката. Казаха, че такава жена изобщо не е лежала в отделението по неврохирургия и че не ѝ е правена операция. Като си помисля, че даже и в радио „Стара Загора“ осигурих интервю с Павлина, за да има повече гласност“.

Григорова разказва за себе си още, че е изгубила трима човека в живота си. Пред измамени споделяла, че дъщеря ѝ е в Париж и трябва с хеликоптер да бъде транспортирана в България за операция. Диан Димитров от Велико Търново дал 17 000 лева. Бил в труден етап от живота си, решил да помогне, за да му се върне със същото.

Търсенето на пари ставало по обичайна схема-болни деца, тя самата болна, пари за погребение.

Тя е изключително обиграна в комуникацията с хората, психолог я наричат измамените. Никога не проси, не е нагла, но огромния ѝ проблем е, че версиите ѝ се разминават и не помни лъжите си. Животът ѝ е много объркан и мистериозен. Тя наистина е многолика и доста добра в технологиите. Има няколко профила в мрежата. Представя се и като мъже, и като жена. 

Жена от Банско-също „дарителка“, разказва, че Павлина споделила, че най-малката ѝ дъщеря е от богат женен мъж, който изоставил Пав.

Винаги Павлина има документи под ръка, с които доказва състоянието си. Хора от Велико Търново казват, че виждали как когато я гледат, ходи с бастун, куцукайки, а скрие ли се зад ъгъла, спира да драматизира.

Историите около живота и измамите на Павлина са много, но се въртят около горе описаните неща. Всички ужилени имат своята версия, своята истина за това как са се запознали с Павлина. Помогнали ѝ от съжаление и доброта. Все пак тя не е поредния ало измамник, а интелигентен творец от мрежата с трогваща съдба. Във фейсбук профила на Павлина буквално ежеминутно тя публикува своя поезия, разкази, откъси от нейни произведения. Много чести са публикациите, в които е изразена силна гражданска позиция. Павлина постоянно се бори за правата на болните.

При първия разговор на наш репортер с Павлина, тя изтъква, че е автор на 25 книги. След това убеждава, че се занимава с доброволческа кампания по набиране на средства за майката на Сашко, която изостави детето си в софийски парк. От кмета на с. Габра, община Елин Пелин, отъдето е родом майката, информацията не бе потвърдена.

Ето и официалния документ от Районен съд в град Левски:

„ПРИЗНАВА подсъдимата Павлина Иванова Григорова – Димитрова за ВИНОВНА в това, че за времето от 07.12.2012г. до 07.11.2013г. включително, в гр. Елена, обл.Велико Търново и в гр. Левски, обл.Плевен, в условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си и за друго лице – Иван Георгиев Димитров, имотна облага, възбудила и поддържала заблуждение у различни лица, като с това им причинила на тях и на други лица имотна вреда.

На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимата Павлина Иванова Григорова - Димитрова със снета по-делото самоличност да заплати направените деловодни разноски на досъдебното производство в размер на 1 800 лв.“

Присъдата влиза в сила от 2015 г. с четиригодишен изпитателен срок до 2019 г. 

Павлина многократно след присъдата си обещава устно на Диан Димитров, свидетел по делото и измамен, да спре да мами хората. Превантивно Диан и Павлина разговарят по телефона или пишат по Фейсбук. Диан ѝ предлага дори да се включи в групата „Измамени от многоликата Павлина“ и да каже пред хората, каквото иска. До този разговор се стига, защото Павлина твърди, че „хората не ѝ дават думата да се оправдае“.

Павлина отказва и така и не се включва в каквато и да се дискусия.

Оказва се, че по неприятни стечения на обстоятелствата Диан и Павлина са като човекът и сянката му. Диан не може и не иска да се примири с начина на живот на Григорова.

Към момента все още има ужилени от Шантал. Хора, членове на вече спомената група, повече от отзивчиво се свързват с ИНФОМРЕЖА и искат да разкажат своята история. Всеки казва: „Искам това да спре!“.

Оказва се, че за Павлина стоп няма, защото това е нейният начин на живот. Живот на гърба на другите. Силно напомня за Соколов, Ястребов, Мисирков – Тодор Колев, във великия „Опасен чар“.

 

Снимка: Личен фейсбук профил на Павлина Григорова
Снимка: Личен фейсбук профил на Павлина Григорова
Снимка: Личен фейсбук профил на Павлина Григорова
Снимка на Павлина и дъщеря ѝ. Личен фейсбук профил на Павлина Григорова
Снимка на болничен коридор от личния фейсбук профил на Павлина Григорова,
Снимка на шепа с лекарства от личния фейсбук профил на Павлина Григорова
Снимка на ТЕЛК решение
Групата във Фейсбук с измамени от Павлина

КОМЕНТАРИ

Диан Димитров13:43 - 07.09.2018
Павлина, аз не съм Слон, Котлон и прочие. Аз съм Диан и заставам с името и лицето си. Не ти ли е грозно и неудобно, да обвинявяш хората ,че нямали жал към децата ти. Към същите деца, които ти намеси в измамите си, използвайки имената им, представяйки се за тях, без те да имат понятие. Тогава мислеше ли за тях? Замисли ли се , че някой би им навредил, ядосан от твоите измами? Тогава не беше ли майка? Защо от два дни се криеш от приятелите си в Национална Мрежа за Хора с увреждания? Защо не излезе да им кажеш истината? Защо не призна , че си ги подвела, спестявайки биографията си? Или така е по- удобно- в твой стил се скри и остави други да вадят кестените от огъня? Че и наглееш тук и питаш имат ли съвест.........ти имаш ли? Това ми кажи?
Ваня11:16 - 06.09.2018
Павлина , съвсем си се объркала. Петя Цанева пише за брат си. Аз драга само публикувах горната статия и още 2 , издадени от в-к "Борба" . Дори не зная как се наричат дъщерите ти. Не мисли, че това което причиняваш на другите , някой би го причинил на теб. Ако обичаш не намесвай ничии деца , грозно е. Дали си саката ? Да, душевно си . Нали те видя цяла България по Нова Телевизия как добре се движиш. Битката ти не е с Държавата , ние си водим сами битките, макар че сме по-болни от теб. Писнало ти е от "селски интриги" . Няма да агонизираме сами, колкото и да ти се иска ...но теб това те чака . Че си позор за България е факт. Срам те е , че си българка ? АЗ СЕ СРАМУВАМ, ЧЕ ОБЩУВАХ НЯКОЛКО ДНИ С ТЕБ ! МЕН НЕ СИ УСПЯЛА ДА ОЩЕТИШ ФИНАНСОВО, НО ТОЛКОВА ЛЪЖИ , В КОИТО СИ СЕ ОПЛЕЛА ТЕ ИЗДАДОХА, ТИ САМА СИ НАВРЕДИ .
Катерина10:16 - 06.09.2018
Павлина, това че си със 100 инвалидност не те освобождава от отговорност, ако си постъпила така с хората. Медиите проверяват информацията.
Павлина Григорова14:31 - 01.09.2018
Всеки знае сам себе си и собствените си болки. Днес е ден в който раните ми станаха по-големи. Хаирлии да сте! Бъдете здрави и молете Бога да не сте подлога! Защото, човек става подлога, когато осакатее!

FACEBOOK