Община Дупница няма да вдига данъците за автомобили

Снимка: Infomreja.bg

Общинското ръководство няма намерение да вдигаме данъците и таксите, и това ще бъде предложено до Икономическа комисия за промените в Наредбата, която третира налозите. Това обяви на пресконференция днес зам.-кметът на Община Дупница, Олга Китанова.

„След приемането на новия закон, възложихме на "Местни данъци и такси" да разгледат как би се отразило това върху жителите и най-вече данъка върху МПС. Идеята е да запазим досегашните най-ниски ставки и затова няма да се изменя абсолютната стойност на планираните приходи в проекто-бюджета за идната година. Затова не предвиждаме по-високи приходи по това перо. Лекото завишение, което идва от промените направени от законодателната власт засяга по-старите автомобили, а за по-новите точно обратното – намаляване до 50%", обясни Китанова.

Тя даде и пример с най-често използваните автомобили. 15-годишните возила вместо досегашните 39,96 лв, ще плащат 43,96 лева, докато на по-новите МПС-та от 111 лева пада до 45,33 лева. 18 390 са автомобилите регистрирани в общината, които са произведени преди 15 и повече години, докато новите возила, на които ще падне с до 50% данъка са над 4 хиляди.

„Справяме се засега с бюджета. Не считаме за нужно да изискваме повече пари от жителите на общината. След като ни е гласувано доверие, трябва да търсим варианти за допълнително финансиране, а не за сметка на хората“, обяви още Китанова.

От края на следващия месец, на сайта на Община Дупница ще бъде качен калкулатор, на който всеки собственик на автомобил ще може сам да пресметне дължимия данък, обявиха още от кметската администрация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK