Онлайн плащанията стават по-евтини

Снимка: ГЕРБ

Онлайн плащанията стават по-евтини и по-сигурни. Това стана ясно от думите на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.

"От днес влиза в сила европейската директива за платежните услуги, която прави онлайн плащанията по-евтини, лесни и сигурни. Отпадат всички такси за плащане с дебитни и кредитни карти, въвеждат се строги изисквания за сигурност на данните на платците, както и ясни механизми, по които всеки потребител може да подаде оплакване за нередност с оналйн плащане", заяви Майдел.

Тя работи по директивата в комисията по парични и икономически въпроси на Европейския парламент.

По думите й директивата е нагледен пример за по-голямата полза в някои случаи да има законодателство на европейско ниво, отколкото на национално.

Майдел обясни, че често срещано е някой, който е запазвал онлайн хотел или кола под наем да е изпадал в ситуация, в която накрая плаща повече, от колкото е показано на уебсайта.

Тя е категорична, че това вече няма да се случва и потребителите ще виждат крайната цена преди да платят.

Друга промяна е това, че всеки ще може да изисква обратно парите, които са напуснали сметката му с директен дебит, например за битови сметки или фиксирани месечни плащания като наеми и т.н. в рамките на 8 седмици и търговците ще са длъжни да ги върнат безусловно, допълни Майдел.

Директивата дава по-голяма правна сигурност и рамка за всички иновативни компании, използващи финансови технологии (Финтех), които вече могат да се конкурират с банките на равни начала. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK