Онлайн офертите за резервации на почивки трябва да се проучват внимателно

Снимка: Infomreja.bg, архив

Рисковете при резервация на почивки през Интернет са свързани предимно с подвеждащи снимки, невъзможност да бъдат предоставени част от договорените компоненти или изискване за допълнително заплащане на услуги, които би трябвало да са включени в закупения пакет, съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Канал 3. 

„Голяма част от офертите на туроператорите се предлагат в Интернет. Днес това е и най-бързият и лесен способ за съпоставка на различен тип пакети при избора на почивка. Срещали сме като нелоялна търговска практика подвеждаща информация. Например, мястото не изглежда точно така, както е представено на красивите кадри. Или са изброени доста услуги в съответните комплекси, а после се оказва, че част от тях не могат да бъдат предоставени. Проблем също би могло да бъде и необходимостта от заплащане на допълнителни услуги на място, ако преди това е уговорено, че всичко е включено”, коментира Маргаритов. 

За да се избегнат подобни ситуации, той препоръча при избора на почивка – освен снимките и информацията на съответните сайтове – потребителите да потърсят директен контакт с предоставящия услугата, за да се убедят, че насреща има някой, който може спокойно и грамотно да им обясни, да отговори на допълнителни въпроси. Ако получат необходимата информация, това до голяма степен означава, че всичко е наред. Ако обаче не могат да открият никой или половинчато се обяснява точно какво включва този пакет, тогава трябва да имат едно наум”, предупреди председателят.  

Той каза още, че при невъзможност да бъде намерено решение на спора с търговеца, Комисията има готовност да реагира и призова гражданите да се възползват от това при необходимост. За този летен сезон КЗП разкри виртуални приемни по Черноморието, чрез които туристите могат да получат консултация и съдействие при нарушени потребителски права. Точните им адреси могат да бъдат намерени сайта на Комисията и в Google Maps.

По повод по-интензивните пътувания през лятото и новите правила за роуминга в Европейския съюз от 15 юни Маргаритов припомни, че се запазват условията на съответния национален тарифен план, при които потребителите ще могат да ползват услугата в друга държава от ЕС по време на краткотрайно пребиваване. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK