Онкоболницата с безплатни прегледи за рак на маточната шийка

снимка: infomreja.bg, архив

В рамките на три дневна кампания СБАЛО „Свети Мина“ Благоевград ще извършва безплатни гинекологични прегледи за рак на маточната шийка.

Кампанията ще се проведе на 4, 5 и 6 февруари от 09:00 до 13:00 часа в сградата на онкодиспансера, етаж 2, кабинет 207. Прегледите ще се извършват след предварително записване на тел:073/882857 – вътр. 40.

Инициативата на „Специализирана болница за активно лечение по онкология „Свети Мина” ЕООД в областния център на Пиринско е във връзка със Световния ден за борба с рака, откриването, лечението и превенцията на раковите заболявания, който се отбелязва на 4 февруари.

Решението за този ден е взето на Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие в Париж, Франция.

Според специалистите ракът е една от водещите причини за смъртността в световен мащаб и ако не се предприемат някакви действия, над 84 милиона от населението на планетата ще умрат от онкологични заболявания през следващото десетилетие.

Заболяването е на второ място сред водещите причини за смъртност и честотата тревожно нараства. Въпреки това, ако бъдат открити достатъчно рано, много видове рак могат да бъдат лекувани ефективно.

Статистиката отбелязва рязко покачване на заболеваемостта в последните години, както и увеличаване на процента на младежите, страдащи от ракови заболявания.

Въпреки големия процент на заболеваемост, методите за справяне с рак всяка година се подобряват, а може би след известно време ще има ваксина срещу всички форми на тежката болест. Но дотогава лекарите съветват да не се пренебрегва превенцията, да не се злоупотребява с вредните навици и да се води здравословен и активен начин на живот.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK