Омбудсманът призова БНБ да защити клиентите на КТБ

снимка: БГНЕС

Омбудсманът Константин призова БНБ да защити клиентите на КТБ. При него ежедневно постъпвали жалби от хора, които понасят негативните последици от предполагаемото лошо управление на банката, съобщи faktor.bg.

В писмо до Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ), свързано с поставянето под специален надзор на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) и „Креди Агрикол България” ЕАД, националният омбудсман подчертава изключителната важност и тежест на последиците от условията на надзора върху гражданите.

Най-често средствата по тези сметки са от пенсии или заплати; пари, събирани цял живот; средства, необходими за операция, лечение или медикаменти, включително и пари, превеждани от стотици граждани в дарителски сметки за лечение извън страната; средства за издръжка на студенти в чужбина; има случаи на платена частично сума за покупко-продажба на жилищен имот, а сделката не може да бъде осъществена поради блокиране на средствата по сметка в банката, като купувачът не може да изпълни задължението си изцяло и търпи имуществени вреди.

Константин Пенчев е категоричен, че не оспорва необходимостта от специален надзор и разбира стремежа на БНБ да получи възможно най-пълна и подробна информация за състоянието на двете банки.

Въпреки това, той е категоричен, че държавата би трябвало да има механизми, чрез които да защити интересите на гражданите си. Именно това ще е причината да направи много внимателен анализ на законодателството в тази област.

„Категоричното ми мнение е, че БНБ има възможност да приложи много по-гъвкав подход, вместо да стои пасивно и да чака шест месеца, за да предприеме някакви действия в защита на хората, вложили парите си в двете банки, тъй като са вярвали, че БНБ внимателно следи за банковата стабилност в страната”, обобщава омбудсманът.

Той предупреждава, че ще има много спечелени евентуални дела за бездействието на отговорните институции, които ще са за сметка на данъкоплатците.

Съгласно чл. 115, ал. 1 от Закона за кредитните институции (ЗКИ) банка, при която е налице опасност от неплатежоспособност, се поставя под специален надзор, за да се оздрави. С оглед на постигането на тази цел чл. 116, ал. 2 от ЗКИ дава възможност на БНБ да предприеме различни мерки, включително да спре за определен срок изцяло или частично изпълнението на всички или на някои от задълженията на банката.

„Не приемам, че волята на законодателя е била при специален надзор БНБ да спира за целия срок на надзора, който може да е 6 месеца, изпълнението на всички задължения на банката изцяло. Подобно разбиране влиза в противоречие и с разпоредбата на чл. 36, ал. 2, т. 1 от ЗКИ, съгласно която БНБ задължително отнема издадения лиценз на банка поради неплатежоспособност, когато тя не изпълнява повече от 7 работни дни свое изискуемо парично задължение, ако това е пряко свързано с финансовото състояние на банката и по преценка на БНБ не може да се очаква изплащане на изискуемите парични задължения в приемлив период от време”, аргументира се Пенчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK