Омбудсманът Мая Манолова на внезапна проверка в женския затвор в Сливен

Омбудсманът Мая Манолова подари лаптоп на Дейвид Дечев - дванадесет годишен ученик от Хуманитарна гимназия "Дамян Дамянов“ - Сливен. Така общественият защитник постави началото на Националната кампания за подпомагане на умни и талантливи деца от социално слаби семейства. Дейвид Дечев получи лаптоп от Манолова след като миналия месец й прати писмо по имейла. В него момчето споделяше, че е дете на разведени родители в трудно финансово състояние.

"Майка ми е с онкологично заболяване, баба ми гледа друг възрастен човек, а по-големият ми брат е безработен. Въпреки трудностите, нося грамоти и успехи на  училището. Лошото е, че за да бъда пълноценен, трябва да имам лаптоп, на който да работя, но за тази принадлежност пари няма", пише в мейла си до омбудсмана Дейвид.

Месец по-късно Мая Манолова посети Сливен и връчи преносимия компютър на будното момче.


 

В Сливен общественият защитник, заедно с екип от експерти на институцията направи и внезапна проверка в единствения затвор за жени в България. По време на инспекцията бяха констатирани редица проблеми. На първо място Манолова постави изолацията на жените и трудния контакт със семействата им поради дългите разстояния.

"Много често близките нямат средства да ги посещават от другия край на страната, а така често се нарушава и връзката на майките с децата им, а тя е свята", отбеляза Мая Манолова. Тя преразказа за две от срещите си със затворнички, които й споделили, че не знаят къде са им децата, след като социалните служби им ги отнели.



 

Липсата на санитарен възел в килиите на затворничките и хигиенни препарати бе другият сериозен проблем, посочен от омбудсмана.

"Съгласете се, че 1 сапун, 10 превръзки месечно и общо 30 минути топла вода за всички нужди дневно са крайно недостатъчни. Затова са нужни средства, за които обещахме на ръководството на затвора да настояваме пред министерството на правосъдието", допълни омбудсманът.

Както и при проверката си в затвора във Варна преди дни и в Сливен Мая Манолова остро разкритикува дейността на държавното предприятие "Фонд Затворническо дело".

„Притеснена съм от сигналите, които получих и те се потвърдиха, че цените в лавките и магазините в затворите, които се стопанисват от държавното предприятие са в пъти завишени, надценката достига до 30%, което не е нормално", допълни общественият защитник.

Мая Манолова реагира остро и срещу практиката жените да бъдат проверявани като биват разсъбличани чисто голи при всяко връщане зад решетките.



 

"Може да е законно, но е крайно унизително", категорична бе Манолова.

Следващата седмица в институцията ще бъде представен подробен доклад, с акцент върху правата на лишените лица от свобода, където ще се отправят редица препоръки.

"Ще се направи предложение за промяна и на законодателната уредба, като например преминаването от строг към по-лек режим, защото това се случва само в извънредни случаи, а не бива", допълни Мая Манолова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK