Омбудсманът Манолова в подкрепа на съкратени миньори от Бобов дол

Снимки: личен архив

Часове преди най-светлия християнски празник Коледа, съкратени миньори от рудниците в Бобов дол се събраха на площада в Кюстендил, за да изразяват недоволството си от обнародвани този месец в Държавен вестник промени в правилата за пенсиониране, чрез които те вече няма да имат възможност да се пенсионират и ще трябва да чакат още 15- 20 години за това, въпреки натрупания трудов стаж.

Тази промяна, направена в преходните и допълнителните разпоредби в Кодекса за социално осигуряване, засяга повече от 350 миньори от региона на Бобов дол и стотици други в цялата страна е била буквално "проспана" от депутатите от абсолютно всички парламентарни групи.

Това ясно личи от стенограмата, с която много внимателно се запозна омбудсманът на Р Бъгария Мая Манолова.

Поправката е минала без никакви дебати, не са били изтъкнати никакви аргументи срещу приемането й, въпреки че от опозицията са гласували "против".

"Да натиснеш обаче червеното копче, да спазиш партийната дисциплина да си "против" за всичко, което идва от опонентите, далеч не е достатъчно, защото не са малко примерите, когато все пак разумът надделява и мнозинството коригира позицията си.

За целта обаче трябва да се чуят мотивирани аргументи в комисиите и в пленарната зала, да се направи поне опит да се изтъкнат какви ще са последствията за тези хора, чийто живот е преминал под земята в тежък и рисков труд, срещу мизерно заплащане като им отнемеш тази малка компенсация -пенсионирането. Същото е и положението при обсъждането на тристранката, също не е имало коментари.", каза Мая Манолова.

Тя ще осъществи среща с управителя на НОИ по този проблем веднага след празниците, на 28 декември. Това, което ще направи, е да подготви текстове, с които да убеждава депутатите от всички цветове, там където има мини, да ги подпишат и да защитят миньорите си.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK