Омбудсманът инициира онлайн обсъждане на Законопроекта за защита от домашното насилие

Диана Ковачева, снимка: Пресслужба

Онлайн дискусията ще се проведе днес от 11.00 часа

Омбудсманът Диана Ковачева организира онлайн обсъждане на Законопроекта за защита от домашното насилие. Идеята на дискусията е да се чуят всички гледни точки, с убеждението, че подобен проект трябва да се ползва със силна обществена подкрепа и доверие.

Законопроектът, изготвен от Министерството на правосъдието, е публикуван за обществено обсъждане и предстои да бъде внесен в Министерския съвет.

Във форума ще участват министър Десислава Ахладова, представители на работната група, изработила законопроекта, ръководители и експерти от редица институции, членове на парламентарната комисията по правни въпроси, неправителствени организации, психолози, съдии, прокурори, специалисти, които работят в сферата и граждани.

Онлайн дискусията ще се проведе днес, 26 януари 2021 г., от 11.00 часа в платформата ZOOM на адрес:

https://zoom.us/j/97765179526?pwd=Um81TWdqeWFQWUZFZ0dtd1E0MllzQT09

Тя ще се излъчва в реално време и във Фейсбук профила на омбудсмана – Diana Kovatcheva.

Над 60 участници са потвърдили участие в публичното обсъждане на законодателните мерки в сферата на домашното насилие, като негови жертви са не само жени, но и деца, възрастни хора, хора с увреждания и мъже.

В България не се води официална статистика на жертвите, но по данни на неправителствени организации, от 30% до почти два пъти са се увеличили обажданията на горещите телефонни линии за помощ на пострадали от домашно насилие.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g