Представиха фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.“ в Благоевград

Снимки: Личен архив

Автор е кюстендилският историк Ангел Джонев

КИЦ „Босилеград“, Регионален исторически музей - Благоевград и Македонският научен институт представиха фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917г.“

Д-р Кирил Алексиев, директор на Регионален исторически музей – Благоевград, поздрави присъстващите, а авторът доц. д-р Ангел Джонев представи изложбата и трагичните събития на 15-16 май 1917г. в Босилеградско, когато четата на Коста Милованович Печанац нахлува в Босилеградско, убива 35 души и опожарява Босилеград и околните села, нанасяйки материални щети за около 2,5 милиона лева.

Председателят на КИЦ „Босилеград“ - Иван Николов обяви, че в рамките на отбелязването на 100-годишнината от Босилеградския погром през 2017г. доц. д-р Ангел Джонев е издал книга „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917г.“ и е автор на фотоизложбата със същото заглавие, с което са попълнени белите петна в българската историография за това трагично събитие.

За съжаление, каза Николов, благородната идея за поставяне на паметна плоча в центъра на Босилеград, с което да се отдаде почит на невинно избитите жертви и да се открие от български и сръбски държавни представители, не срещна разбиране от сръбска страна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK