100 години Ньойски диктат и съдбата на българите в Западните покрайнини

Снимки: Личен архив

Според докладите на VІ-та конференция „Западни български покрайнини: Населението масово напуска Босилеградско

На 8 ноември по повод Деня на Западните покрайнини и 100-годишнината от подписването на Ньойския диктат в София се проведе VІ-а конференция „Западни български покрайнини“ под мотото на Жан Жак Русо „Да виждаме несправедливостта и да мълчим, значи да участваме в нея“.

Конференцията започна с интониране на българския химн, след което участниците – обществени деятели, учени, педагози и експерти от България и Западните покрайнини в два панела представиха единайсет доклада по темата на конференцията.

Участниците на конференцията в докладите си обстойно анализираха всички аспекти от положението на българите в Западните покрайнини в исторически и съвременен план като подробно анализираха всички исторически, геополитически, икономически, хуманитарни, екологични, и демографски аспекти които са повлияли за отделянето им от България и трудното положение в което се намират и днес.

От почти всички доклади си пролича тревогата за бъдещето на българското население в Западните покрайнини, което, отчаяно от трудните условия за живот вече напуска родните си краища и си търси по-добри  места за живот в България и страните в Западна Европа.

Причините за това трудно положение се крият в сръбската шовинистична политика спрямо другите народи и малцинства която доведе до създаването и разпадането на Югславия, но и в неадекватната политика на българските правителства и липсата на дългосрочна стратегия за опазване на правата и интересите на българите в Сърбия, обявиха от Културно-информационния център.

На края участниците в конференцията приеха Декларация „100 години Ньойски диктат и съдбата на българите в Западните покрайнини“.

Всички доклади от конференцията ще бъдат издадени в специален сборник.

Освен тази, конференции по повод 100 години Ньойски диктат тази година се проведоха още и в Брезник, Троян и Трън, а тези дни предстоят още две такива в София.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK