Скандал на Деня на народните будители в Босилеград

Празна зала вместо прожекция на български филм в Босилеград Снимки: Личен архив

Не допуснаха прожекция на български филм

Денят на Народните будители в Босилеград започна със скандал днес сутринта. Директорът на Основното училище в Западните покрайнини - Методи Чипев, провали програмата, която той бе предложил с конкретна дата и час като извънкласно образователно занимание за учениците, обявиха с възмущение от Културно-информационния център.

Директорът Чипев в подготовката на събитието е заявил участие на 150 ученици от І до ІV клас. Отделно от това в деня на Народните будители в Културния център в града е трябвало да се прожектира българския детски филм „Лили рибката“.

„Посолството осигури авторските права на филма, финансира разходите, свързани с отоплението на залата и закупи 150 подаръци с български книги за учениците.

Вторият секретар на българското Посолството Юлиан Китипов специално пристигна от Белград с филма и подаръците, но учениците останаха затворени в класните стаи, а директорът беше изчезнал“, обясни нелепата ситуация председателят на КИЦ-а, Иван Николов.

Преди няколко дни, част от учениците и техните учители от Босилеград посетиха българското посолство и бяха лично поканени от посланик Влайков да присъстват на това тържество.

„Всички приеха поканата с голямо вълнение и очаквания, което беше помрачено от едноличните разпореждания на директора на основното училище.

Въпреки че саботирането на български културни мероприятия в Босилеград е дългогодишна и почти редовна практика, гражданите на Босилеград бяха крайно изненадани от бруталното отношение не само към Деня на народните будители, но и към официалните представители на българската държава и особено към учениците“, категорични бяха от Културно-информационния център.

 

Дни по-рано плакати осеяха Босилеград, но честванията бяха провалени

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK