Омбудсманът: Да отпаднат PCR тестовете за българи от Западните покрайнини, които работят, учат или се лекуват у нас

Снимка: Пресслужба

Подписката е от името на Културно-информационен център Босилеград и Сдружение ГЛАС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов, в която го сигнализира за постъпила до институцията подписка от български граждани, живеещи в Босилеград и Цариброд.

В жалбата си до омбудсмана, те протестират срещу изискването за PCR тест или карантина, което е непосилно за тях и настояват за облекчено преминаване през граничните контролно-пропускателни пунктове у нас.

Подписката е от името на Културно-информационен център Босилеград и Сдружение ГЛАС - Босилеград, но ситуацията засяга и сънародниците ни в Цариброд. 

Те настояват за облекчен режим при преминаване в България през ГКПП „Олтоманци“ и ГКПП „Калотина“. Хората уточняват, че живеят в Босилеград, но работят и учат в български градове в цялата страна, не само до границата със Сърбия.

Отбелязват, че при влизане в България отиват веднага на работа, съответно на училище и нямат възможност за карантина или тестове. Допълват, че се налага да се върнат по домовете и при семействата си поне за почивните дни и че страдат като разделени семейства.

Сънародниците ни подчертават, че след като имат постоянни адреси, както в България, така и в Сърбия, временно и постоянно пребиваване, двойно гражданство и плащат данъци и такси в нашата страна, а и са най-голямото българско малцинство, непосредствено до български граници, е необходимо да бъдат прибавени към изключенията от забраните на министъра на здравеопазването на Република България, изредени в последната му заповед.

Акцентират, че не са туристи екскурзианти, търговци, гурбетчии и реално работят и учат в страната ни. Според тях като малцинство в съседна държава, страдат неоснователно и несправедливо, като се нарушават техни основни човешки права.

„Същевременно, на сайта на Министерство на здравеопазването е публикувана информация, в чл. 1, буква „е“ от Регламент (ЕО) № 883/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година за координация на системите за социална сигурност е дадено легално определение на понятието „пограничен работник“, като е предвидено, че това е всяко лице, упражняващо дейност като наето или като самостоятелно заето лице в една държава-членка и което пребивава в друга държава-членка, в която се завръща по правило всекидневно или поне веднъж седмично. Посочено е също, че за целите на прилагането на въведените противоепидемични мерки, определението за пограничен работник може да се прилага и за лица, пристигащи от Република Турция, Република Сърбия и Република Северна Македония“, пише общественият защитник.

„Като национален омбудсман, бих искала да посоча необходимостта от предприемане на действия, включително и за допълнение на Вашата заповед, което да внесе повече яснота по въпроса за пограничните работници, както и за информиране на служителите на граничните контролно-пропускателни пунктове“, настоява доц. Ковачева и допълва, че в съответствие с правото на добра администрация гражданите също следва да бъдат информирани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK