Олга Борисова: Дано младите таланти от "Пауталия 2011" да се реализират в родината си

Олга Борисова: снимка: Виолета Атанасова, infomreja.bg

Народната певица Олга Борисова бе в журито на фолклорния фестивал "Пауталия 2011" и тази година. "Кръстосала съм десет пъти САЩ, излизала съм на много световни сцени, но най-малко в родния Кюстендил, където хорът, в който пея не е канен нито веднъж", споделя хористката на "Мистерията на българските гласове".   

"Все пак не мога да кажа, че Общината и културните институции не провяват внимание към мен и моето изкуство. Самият факт, че съм тук, в това жури вече пета година, че в програмата на фестивала имах концерт с мои млади колеги, доказва това", допълва Борисова, която е почетен гражданин на Кюстендил. Певицата не крие надеждата си, че тази година ще получи подкрепа за издаването на диск с нейни песни.

"Не съм записала нито една песен в годините на прехода, защото за всичко би трябвало да си платя сама - студио, аранжимент, музиканти...А това за мен е непосилно. Някога пеехме на щат към БНР, във фонда на Националното радио има над 100 записа на мои индивидуални изпълнения, но за да ги получа, трябва да платя за правата над тях.За моите песни, върху които нямам авторски права. Добре че са чуждестраннните мениджъри, които организират наши гостувания по света, иначе хорът "Мистерията на българските гласове", който е една национална гордост, досега да е загинал", признава народната изпълнителка.

Тя не крие разочарованието си, че държавата в лицето на министерството на културата не проявава интерес към фолклорния хор. "Не се оплаквам. Просто споделям това с болка и защото ми се иска прекрасните млади изпълнители, които чухме във фестивала "Пауталия 2011",да имат мотивация да продължат да се занимават с народна музика и да получат професионална реализация в родината си. А при сегашните условия това едва ли е възможно",обобщава една от най-големите български народни певици.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn
loading...