Октомври – месец на данъци

Счетоводна къща Крестън БулМар – Кюстендил отбелязва, че октомври месец е важен период в данъчния календар. Почти всеки един от нас трябва да развърже кесията си да заплати оставащите му налози. Това е последният месец от годината, в който държавата събира всички плащания по дължими данъчни вноски.

През този месец се внасят последните тримесечни авансови вноски по данък печалба, посочени в годишните декларации на дружествата. Важно е да отбележим, че срокът за плащане на дължимите суми  е до 15 октомври 2014 г.

Последните авансовите вноски при патентния данък също се заплащат сега. Вторите вноски по останалите местни данъци като данъка за недвижимото имущество, данъка върху превозните средства и такса битови отпадъци също трябва да бъдат платени през октомври. За тях обаче 31.10.2014 г. е последната възможна дата за плащане без начисляване на наказателни лихви.

От началото до края на месеца се подават и декларации по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за размера на дължими данъци като например: данък върху изплатени суми за наеми към физически лица, данък върху възнаграждения по граждански договори, посочват се дължимите данъци по получени земеделски субсидии и разпределени дивиденти, които са изплатени през юли, август и септември месец и др.

Посоченият данък в декларацията по чл. 55 също трябва да бъде внесен към държавата до края на месеца.

През октомври и следващите два месеца до края на годината всички договорени възнаграждения за наеми към физически лица и по граждански договори се изплащат в пълните им размери, без да се удържа данък. Всички наемодатели и служители, обаче не бива да бързат да се радват на по-големите суми, които ще получат, тъй като те ще трябва сами да внесат данъка от този вид доход при подаване на личната си годишна данъчна декларация за 2014 г. Плащането се извършва през първото четиримесечие на новата 2015 година.

Счетоводна къща Крестън Бул:ар – Кюстендил може да ви помогне да попълните и подадете нужните данъчни и разплащателни документи, за да бъдете изрядни данъкоплатци!

 

КОМЕНТАРИ

ина06:58 - 10.10.2014
mersi
abv19:17 - 09.10.2014
ок
tja21:25 - 08.10.2014
благодаря перфектна работа.
lagec19:33 - 08.10.2014
ama to vremeto leti

FACEBOOK