Окръжна прокуратура – Кюстендил протестира условна присъда за майка и дъщеря, занимавали се с лихварство

Снимка: Infomreja.bg

Окръжна прокуратура – Кюстендил е подала протест срещу условното наказание, наложено от съда на Валентина Ф. и Йорданка Ф. за извършено от тях престъпление.

Подсъдимите Йорданка Ф. и Валентина Ф. са майка и дъщеря. Двете живеят в къща в с. Червен брег, общ. Дупница, като в двора им имало обособено помещение за магазин. Търговският обект бил регистриран на фирмата на Валентина Ф. с предмет на дейност – продажба на хранителни стоки и напитки.

При наличието на оборотни пари, подсъдимите започнали да извършват банкови сделки, като предоставяли парични средства в заем на различни лица срещу връщане с лихва. Процентите се определяли в произволни размери. За дължимите суми те задържали и заложени при тях вещи, с цел обезпечаване на вземанията им.

За периода от м. януари 2004 г. до 16. юни 2010 г. в с. Червен брег, Йорданка Ф. и Валентина Ф. системно извършвали сделки по кредитиране без да притежават изисквания за тази дейност лиценз, издаден от БНБ.

Двете дали парични средства на осемнадесет лица в размер на 24 403 лв., като общата върната сума е 71 730 лева.

Съдът е наложил на подсъдимите наказания „лишаване от свобода“ – за Валентина Ф. в размер на две години и шест месеца, с четиригодишен изпитателен срок, а за Йорданка Ф. - три години, изтърпяването на което е отложено за пет години.

Прокуратурата е изготвила и е подала протест срещу условното наказание с искане то да бъде изтърпяно ефективно.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK