За пръв път у нас: Жена иска да бъде вписана като баща на детето си

Снимка: pixabay

Жената живее с американка, която е биологична майка на дъщеричката им

Жена е завела дело срещу Община Панагюрище заради отказ да й бъде издаден акт за раждане на детето й, а тя да бъде вписана като баща в документа. Жената живее с американка, която е биологична майка на дъщеричката им, пише „Монитор“.

В жалбата си до Административния съд в Пазарджик панагюрката пише, че от 2007 година живее в САЩ, където има законен брак с американка.

Дъщеричката им, родена през 2019 година, има издаден в Чикаго акт за раждане, в който щатската гражданка фигурира като майка, а българката - като "баща/лице, съвместно упражняващо родителски права".

Тя настоява да бъде издадено удостоверение за раждане със същите данни, защото без него момиченцето би имало ред административни проблеми, няма да бъде признато за български гражданин и неин законен наследник, няма да може да упражнява бъдещи наследствени и имуществени права.

От Община Панагюрище обаче отказват, като сочат, че в Семейния кодекс е регламентиран като законен бракът между хора от различен пол - мъж и жена. И не е предвидено в акт за раждане да бъдат вписвани две майки или двама бащи. От Административния съд потвърждават, че отказът е правилен, като изтъкват същите мотиви.

Това не е първо подобно дело в пазарджишкия Административен съд, където преди години бе разгледан случай за акт за раждане на дете, като родителите бяха еднополова двойка от датчанка и пазарджиклийка.

Българката обаче бе биологична майка на момченцето, а първоначалното им искане беше да впишат датчанката като баща. След двегодишни спорове се стигна до компромис - беше издаден акт само с данни за майката и празна графа за бащата.

В случая с панагюрката обаче и този вариант е неприложим, тъй като майка е американката, както е отразено и в щатските документи. Случаят е без прецедент в досегашната съдебна практика, коментират юристи. Имало е и предишни дела на еднополови двойки, искащи да регистрират децата си, както позволява чуждестранно законодателство и за много от казусите са намерени някакви решения. Но за пръв път жена иска да бъде вписана като баща.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK