Окончателно отнеха детето на Спаска Митрова

снимка: БГНЕС

Детето на Спаска Митрова й бе окончателно отнето с решение на Върховния съд в Македония, съобщиха от Националдемократичната партия на Димитър Стоянов. То отменя решението на Апелативния съд в Скопие от преди година, което върна малката Сузана на майка й. Тогава то бе обявено за окончателно и влизе в сила незабавно.

Сега, в срок до две седмици, Митрова трябва да предаде детето на бившия си съпруг Воислав Савик.

Македонката, която има българско гражданство, няколко години води съдебни битки с помощта и на българските власти. Попечителството над Сузана й бе отнемано многократно, като малката беше прехвърляна между двамата родители.

Спаска Митрова е съучредителка на Националдемократичната партия на Димитър Стоянов. Евродепутатът смята да се срещне във вторник с премиера Бойко Борисов и с президента Росен Плевнелиев, за да обсъдят евентуалните правни механизми, чрез които българската страна може да помогне в случая.

"Ангажирахме българска кантора, специализирана в международното частно право. Ще настояваме на Спаска и Сузана да бъде предоставено политическо убежище в България или друга европейска държава заради политическото и национално преследване, на което е подложена в родината си (Македония - бел.ред)", цитира думите на Стоянов в. "Монитор".

Случаят стана и политически заради българското гражданство на Спаска Митрова. През юни 2010 г. тя получи девет месеца условна присъда по дело за клевета, което се води срещу нея в Македония.

През 2009 г. Митрова лежа в македонски затвор почти три месеца за нарушения на бракоразводния й договор, свързани с начина, по който бившият й съпруг посещава дъщеря им. Детето й бе отнето и първоначално настанено в социален дом.

Митрова бе освободена през октомври 2009 г. след неколкократно настояване от български институции. /vesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK