Валидните хартиени винетки не трябва да се подменят след въвеждането на електронните

Снимка: Infomreja.bg

Купените хартиени винетки за леки автомобили, които са валидни и след 1 януари 2019 г., няма да има нужда да се подменят и шофьорите ще могат да пътуват с тях. Електронната система няма да ги отчита като нарушители. Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в интервю за сутрешния блок на БТВ. Електронните винетки ще се продават от 1 януари 2019 г., а приходите от тол таксите ще започнат да бъдат генерирани от средата на 2019 г. Тол системата е най-важният ни приоритет, заяви той. Министърът обясни, че се създават възможности за купуване на електронните винетки от бензиностанциите, през телефон и през интернет. Ще има уикенд винетка за леки автомобили. Цената и времетраенето ще обсъдим септември-октомври, допълни той.

Регионалният министър отбеляза, че има недостиг на ресурс в Агенция „Пътна инфраструктура“ и затова тол системата е важна. С внедряването й ще има по-добър контрол, по-добра поддръжка на пътища и повече пари за ново строителство. Над 350 км са построените магистрални участъци за последните 8 години. С приходите след въвеждането на тол системата още 400 км ще могат да се построят за пет години, обяви той.

В отговор на въпрос министърът обясни, че не може приходите от тол системата да отиват за общински пътища, тъй като европейска директива регламентира в какво да се инвестират. Започнали сме обмислянето на компенсаторен механизъм от държавата за общински пътища. Получаваните в момента около 350 млн. лв. приходи от винетки годишно се инвестират в поддръжка на републиканката пътна мрежа. Държавата отделя ресурс 70-80 млн. годишно за общински пътища, който може да се увеличи, каза той.

Довършваме автомагистрала „Струма“, завършихме предсрочно с 6 месеца пътя Ахелой – Равда, но фокус в този мандат е Северна България, подчерта той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK