Окичват джамията в Дупница с българското знаме, Паунов участва в протеста в столицата

снимка: wikimapia.org

Кметът на община Кюстендил Петър Паунов ще участва в днешния мълчалив протест срещу Мюсюлманското вероизповедание в столицата.

“Нееднократно съм изразявал тревогите си по отношение на опитите на мюфтийството да посегне на културните ценности в България. Ще бъдем пред съдебната палата, за да изразим несъгласието си срещу посегателствата върху културното и историческо наследство на България, както и срещу намесата на чужди държави и опитът да се пренаписва историята”, категоричен е градоначалникът Паунов.

От 11,30 часа в Софийския апелативен съд ще започне едно от ключовите дела, което трябва да реши дали настоящото  Мюсюлманското вероизповедание е правоприемник на съществуващото такова по време на Османската империя.

От решението на софийските магистрати по този казус зависят още десетки дела, заведени от Мюфтийството за връщане на имоти. Това ще предопредели и бъдещето на джамията в Дупница дали ще стане паметник на културата, или ще стане собственост на Мюсюлманското вероизповедание.

“Уважавам всеки, който изповядва религията, в която вярва. Но тук говорим за принципни и чисто български неща. Тази сграда е българска, построена върху български манастир, и ще остане българска. Каквото и да реши съдът, действаща джамия няма да има в Дупница. Но аз вярвам в българския съд и зная, че няма да се стигне до неприятно решение”, заяви кметът на Дупница Методи Чимев.

По инициатива на Чимев в началния час на делото – 11.30 часа, ще бъдат окачени български трикольори на Тюрмето в града, за да се изкаже символичното желание на дупничани да запазят сградата като паметник на културата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK