Охрид възстанови паметника за загиналите българи с кораба „Илинден”

Снимка: БГНЕС

Вандали бяха унищожили „Стилизираната капка”, в която са преплетени 15 метални рози

Паметникът на брега на Охридското езеро в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба „Илинден”, който бе разрушен от вандали, бе възстановен напълно тази сутрин.

Вандалите бяха унищожили „Стилизираната капка”, в която са преплетени 15 метални рози. Тя напомняше за трагичния инцидент в Охридското езеро на 5 септември 2009 година. При инцидента се удавиха 15 български туристи. На кораба имаше над 50 души от България, които пътуваха към манастира „Свети Наум”. Корабът „Илинден” потъна на 200 м от брега.

Снощи външното ни министерство изрази дълбокото си възмущение относно оскверняването на паметника на жертвите от кораба „Илинден“ в Охрид.

„Подобно отношение към паметта на българските туристи, загинали на 5 септември 2009 г., е недопустимо”, подчертаха от МВнР пред БГНЕС и добавиха: „Надяваме се, че тази вандалска проява няма да остане незабелязана от страна на властите в Република Северна Македония и извършителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност”.

Няколко часа по-късно и македонското външно министерство категорично осъди вандалския акт с оскверняване на паметника в Охрид.

„Вратите на историческия Охрид остават широко отворени за всички туристи, а нашите приятели от съседна България винаги са добре дошли”, съобщиха от МВнР в Скопие.

Кметът на Охрид Константин Георгиевски заяви, че паметникът ще остане символ и съчувствие към паметта на загиналите български туристи на 5 септември. /БГНЕС/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa