Борисов пред тютюнопроизводители: Фонд „Земеделие“ ще вземе решение за изплащане на дължимите суми

Снимки: МС

В четвъртък Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ ще вземе решение за изплащане на дължимите суми на тютюнопроизводителите от Североизточна България, които имат вземания от частна гръцка фирма от 2016 г.

Това заяви министърът-председателят Бойко Борисов на среща с представители на тютюнопроизводителите в шуменското село Пристое. В знак на недоволство в събота те блокираха главния път Шумен-Силистра и се обърнаха за помощ към българския премиер.

Издължаването ще стане чрез държавната помощ „Де минимис“. „Хората, които ги е болял кръстът, докато садят тютюна, докато го берат, докато го прибират, ще си получат и парите“, категоричен бе премиерът Борисов пред тютюнопроизводителите. Той уточни, че е необходимо кметовете и областните управители от региона човек по човек да направят списъци със засегнатите стопани, за да им бъде помогнато.

„България не е само на жълтите павета. България е и тук – това са хора отрудени - в земята, в тютюна. За какво ли не се харчат пари, те заслужават да им обърнем внимание“, посочи министър-председателят и добави, че са нужни около 1,5 млн.-2 млн. лв.

„Предайте на всички - който е садил и е загубил, да направим така, че по списък след четвъртък да може да си вземе парите“, заяви премиерът Бойко Борисов.

На срещата в Пристое тютюнопроизводителите го информираха за още два проблема. От 2010 г. те получават преходна национална помощ без да са знаели, че за нея дължат данъци. А сега трябва да ги погасяват за 5 години назад.

„С данъците е по-трудна работата, там можем да направим единствено отсрочване с много години и да търсим пак прекомпенсиране във времето. Защото видяхте - искахме на мюфтийството да опростим данъка и какъв вой се наддаде. Така че за данъците специално ще мислим“, отговори премиерът Борисов.

Тютюнопроизводителите добавиха, че имат проблем и с програма за застраховане на земеделската продукция, тъй като частна компания отказвала да изплати средства за щети. Премиерът заяви, че когато има частно-правен проблем, много трудно може да се намеси държавата, но ще се търси реакция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK