Огнената стихия в Родопите - овладяна, но опасността остава

Снимка: БГНЕС

Опасност огнената стихия в Родопите да лумне отново има, поне докато не падне първия сериозен дъжд в района. От вътрешното министерство информират, че са предприети всички действия за овладяване на пожара на територията на Държавно горско стопанство – Ардино.

Той е локализиран и потушен, но продължава следенето, тъй като метеорологичните условия са благоприятни, а и има отделни тлеещи огнища, съобщава БГНЕС. Днес вертолети продължават облитанията над района до окончателното потушаване на огнищата.

Една от версиите е, че пожарът е тръгнал заради дървосекачи в района. За момента има двама задържани. За щастие при огнената стихия не пострадаха хора.

Огънят засегна над 1000 дка ниска растителност и лесонепригодни площи. Вчера премиерът Борисов разпореди на главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, да бъдат положени всички усилия пожарът да бъде овладян и при необходимост да бъде включена допълнителна техника и осигурени екипи.

140 служители от МВР, горски служители на Регионална дирекция по горите – Кърджали и ДГС - Ардино и доброволци работиха за прекратяване на разрастването на огъня. В погасяването на пожара участваха още два хеликоптера, 10 пожарни, две водоноски, един булдозер и четири трактора. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK