ГЕРБ: Радев целенасочено разделя обществото

Снимка: БГНЕС

"Призивите на държавния глава от площада и тези на Божков съвпадат"

Вчера вечерта за пореден път президентът на Република България показа, че за него е нежелана и непосилна задача да изпълнява конституционните си задължения и да олицетворява единството на нацията. С вдигнат юмрук, с подбуди за метеж и обиди срещу законно избраното правителство на България - той призова за разпускане на Народното събрание. 

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, която прочете декларацията от името на групата в началото на днешното пленарно заседание.

В декларацията се казва още:

Призивите на държавния глава от площада и на разследван за престъпления олигарх във „Фейсбук“ подозрително съвпадат.

Вместо да зове за спазването на законите, президентът подкрепя незаконни акции на гражданско неподчинение.  

Нещо повече - член на Стратегическия съвет на президента е задържан за спиране на метрото в София. 

Подбудителството към престъпления и нарушения на обществения ред също е престъпление, г-н президент!  

Още в своята встъпителна реч Румен Радев показа, че парламентът не е удобна институция за него. През целия си мандат досега той непрекъснато демонстрира системно неуважение към институцията, като не присъстваше в нея дори когато се решаваше съдбата на страната при въвеждането на извънредното положение и приемане законодателството за справяне с последствията от кризата.  Няма нито една тема от обществен интерес, по която 

президентът да е насърчил диалог между институциите, политическите партии, синдикалните и работодателските организации и обществото. В условия на пандемия със социални и икономически последици, каквито светът и държавата ни не познават за последните десетилетия, вместо да приеме подадената от правителството ръка и да търси максимално съгласие за взимане на решения, Румен Радев целенасочено и систематично разделя обществото, призовава към омраза и бунтове и зове за неуважение към институциите.  

Вчера той призова не само за разпускане на Народното събрание, но и за промяна в Конституцията. Вече е крайно време ясно да заяви своите претенции и неговото желание за въвеждане на “президентска република”. Под прикритието, че чува гласа на народа, всъщност той руши демокрацията, като не спазва законите и Конституцията и на практика отправя призиви за еднолично управление. Румен Радев не се ограничава само до това да всява недоверие в българските институции, но често прави това и критикува дори европейските, явно вдъхновен от модела на различни диктатори.  

Ние от ГЕРБ категорично се противопоставяме на незачитането на институциите и законите на страната, на неуважението към  легитимно избраното при законно проведени избори правителство, на исканията за предсрочно разпускане на Народното събрание и заставаме категорично срещу опитите за въвеждане на еднолична и безконтролна власт в България.

От най-високата трибуна в парламентарната република, призоваваме народните представители от всички политически партии ясно да заявят своята позиция – подкрепят или осъждат действията на президента Радев за рушене на институциите и отношенията между тях в България. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK